Părinți de nota 10

Așa arăta holul meu miercurea trecută. Ciobit. Tăios. Periculos. Fiul meu chiar a făcut asta”:

Încă din primele clipe în care îți vei ține copilul în brațe, vei simți o bucurie care nu poate fi descrisă în cuvinte, dar totodată știi și că ai intrat pe un drum plin de provocări imense. Printre acestea se află inclusiv crizele emoționale ale copilului, frecvente mai ales în primii săi ani de viață. Cu atât mai mult cu cât ești mamă singură, cu siguranță că vei trăi clipe în care pur și simplu nu vei ști cum să faci față. Pentru acelea, dar și pentru multe altele cu care te vei mai confrunta în viața de mamă, ghidează-te după reacția mamei care a făcut confesiunea prezentată în articolul mai jos. Te vei „lumina” parcă și vei conștientiza și mai mult că tu ești totul pentru copilul tău, că el este totul pentru tine și că iubirea dintre voi este ceea ce contează cel mai mult, în ciuda tumultului copleșitor al vieții.

Când te simți pierdută și pur și simplu nu ai habar cum ar trebui să faci față unei situații similare celei din povestea de mai jos, inspiră-te din ea.

Astfel, deși la început este înspăimântată de reacțiile copilului ei, mama reușește să se „adune”, nu îi răspunde acestuia tot cu furie, ci îi permite să se descarce. În intervalul în care el face acest demers, nu îl presează în niciun fel, ci alege să iasă puțin din casă.

În timpul în care începe să plângă și să reflecteze la ceea ce ar fi putut să-l determine pe copil să fie agresiv, își dă seama că, mai mult ca oricând, micuțul are nevoie de atenția ei. Mama a realizat că atunci era momentul în care să-i demonstreze acestuia cât de mult îl iubește și că se poate baza oricând pe ea.

După ce a revenit lângă el, copilul s-a repezit în brațele ei, și-a cerut iertare, dovedind că reacția mamei a fost cea care l-a ajutat să-și revină.

Ulterior cei doi au făcut curățenie împreună, timp în care mama s-a gândit cum să-l abordeze după ce se va calma complet. Cu alte cuvinte, ea este un model pentru copilul ei, învățându-l că nu se răspunde furiei tot cu furie, cu amenințări, cu pedepse, ci cu compasiune, cu acceptare.

Citește mai mult pe qbebe.ro