Părinți de nota 10

Gandindu-te la piatra de care te-ai impiedicat, o iei cu tine. Iti ia un minut sa citesti, dar iti va fi de folos intreaga viata

A fost o zi minunata, atat de clara si de curata, incat un barbat, admirand cerul, s-a impiedicat … S-a impiedicat de o piatra care zacea pe drumul pe care mergea.

– Au! Dureros mai e! – a strigat omul. El s-a oprit. A frecat locul unde s-a ranit si a mers mai departe … Ziua a fost inca minunata. Cerul era senin si clar, dar barbatul nu se mai uita la cer. Starea lui de spirit era irevocabil distrusa (cel putin, asa credea el). A incetat sa se uite in jur.

Era suparat pe piatra care ii stricase starea de spirit. Era atat de furios, incat a inceput sa se uite doar la drum, cautand pietre ca cea de care s-a impiedicat. Fiecare gaseste ceea ce cauta. Asa ca barbatul, intorcandu-si privirea spre drum in cautarea pietrelor, a inceput sa le gaseasca.

– Doamne! Cate cate sunteti acolo! De ce nu v-am remarcat inainte? V-ati hotarat sa stati chiar in calea mea? Ce drum spinos am primit! Exclama barbatul. Si asa s-a simtit ranit …
– Exista drumuri curate, cu iarba, fara pietre. Nu, am unul!

Omul s-a enervat si a decis: „Imi voi lasa drumul! Voi colecta toate pietrele, astfel incat sa nu interfereze cu nimeni altcineva! ” Si a luat piatra cu el. Apoi, mergand mai departe, vazand alta, a luat-o si pe aceasta.

Si asa a mers de-a lungul drumului, fara a observa cerul si fara a observa drumul. Neobservand cum imbatraneste. Era interesat de pietrele care zaceau pe drum. Pietre ca prima de care s-a impiedicat … Nu mai voia sa se impiedice pentru ca nu voia sa mai experimenteze durerea. Nu mai voia sa se bucure, pentru ca acum stia ca, daca se uita la Rai, cu siguranta se va impiedica de o piatra. Totul a devenit foarte greu pentru el, atat de greu incat puterea lui a inceput sa-l paraseasca … Povara a devenit prea grea …

Si s-a rugat lui Dumnezeu.

– Doamne! De ce mi-ai dat asa? De ce este povara mea atat de grea? – a plans omul. Si a auzit o voce care a inceput sa-i vorbeasca.

– In loc sa ocolesti pietrele, ai inceput sa le strangi. Prima piatra a fost Invatatorul. Ti-ai luat restul de pietre din liberul tau arbitru … Chiar daca ai reusi sa degajezi intregul drum, acolo, la final, ai vedea ca timpul tau s-a scurs …

ps:

Aruncati toate pietrele-nemultumiri, toate pietrele-dureri, toate pietrele-dezamagiri … Pietrele vor continua sa fie. Doar ocoleste-le … Uita-te la cer)

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..