Părinți de nota 10

Medicul Mihai Craiu, despre testarea COVID: „Testul PCR pozitiv NU înseamnă că acel pacient este contagios/În școli, important e să nu apară focare de infecție”

Mihai Craiu, medic pediatru și fondator al Spitalului Virtual pentru Copii, oferea recent opiniei publice explicații despre interpretarea cât mai corectă și mai plină de acuratețe a unui test PCR.

Citând un studiu postat de Centrul de Medicină Bazată pe Dovezi, de la Oxoford (CEMB), medicul explica ce reprezintă testarea COVID și de ce unii pacienți au un rezultat pozitiv chiar și la trei săptămâni după îmbolnăvire, deși nu mai prezintă simptome: „testul PCR pozitiv înseamnă, DOAR, că a fost identificată „semnătura genetică” a noului coronavirus, într-un produs biologic (secreții din căile aeriene, materii fecale, urina etc) recoltat de la acel pacient. Nu înseamnă că acel pacient este contagios”, scria Mihai Craiu pe Facebook.

Contactat de reporterul GÂNDUL.RO specialistul Mihai Craiu explică că „în momentul în care un pacient are test PCR-pozitiv, dar cycle threshold (Ct) este peste 35, adică trebuie să mărească de foarte multe ori procesul de polimerizare, doza în care există virusul e atât de mică, asltfel încât, fie că nu poți infecta pe nimeni, fie că nu este un virus activ.

Sunt doar rămășițele genetice rămase”, explică pediatrul Mihai Craiu.

Medicul spune că, în special, copiii au un sistem imun mai lent, astfel că pot avea PCR pozitiv la trei săptămâni de la debutul bolii, chiar dacă ei nu mai prezintă simptome ale bolii și au dezvoltat deja anticorpi.

Studiile au fost făcute pe animale, mai exact pe niște maimuțe. Astfel, au fost inoculați pacienți care aveau cycle thresold (Ct) foarte variabil, de la câteva unități până la 50. Și s-a observat că dincolo de 35 nu mai are apare boala. Virusul nu își pierde virulența- este același virus, ci infectivitatea. Nu mai are capacitatea să intre în interiorul celulei sistemului respirator, să se multiplice cu o viteză de așa manieră încât să depășească așa-numita imunitatea pe care o avem cu toții și să apară semnele de boală, explică pediatrul Mihai Craiu.

Citește mai mult pe gandul.ro