Părinți de nota 10

Naștere naturală sau cezariană? Sfatul ginecologului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe sfaturi privind metoda de naștere – natural sau prin cezariană. Nașterea prin cezariană este tot mai frecventă, iar unele dintre cel mai des întâlnite motive ale gravidelor sunt frica de durere, teama de travaliu, temeri legate de momentul în care s-ar declanșa nașterea sau, nu de foarte puține ori, dorința de a avea totul cât mai bine planificat.

Dacă nu aveți probleme medicale, uitați de cezariană

O sarcină care a decurs normal, iar viitoarea mamă nu a avut niciun fel de problemă medicală, nu trebuie să conducă spre decizia de naștere prin operație cezariană. Corpul femeii este pregătit, prin firescul și natura lucrurilor, să aducă pe lume fătul pe cale vaginală, tocmai de aceea, o viitoare mămică ar fi bine să știe care sunt avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni, dar și care sunt condițiile excepționale în care medicul va lua în considerare cezariana ca singura opțiune de a naște.

Riscurile cezarienei

Fiind o intervenție chirurgicală, cezariana prezintă câteva riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil. Pentru acesta din urmă, poate cel mai important este faptul că nu va beneficia de avantajele din punct de vedere imunologic față de un copil născut pe cale naturală și nu va putea fi hrănit la sânul mamei decât după 24-48 de ore de la momentul nașterii.

Pentru mamă, cele mai importante riscuri după o intervenție de cezariană sunt:

– apariția infecțiilor uterine și a leziunilor chirurgicale,

– pierderi importante de sânge,

– teamă și dificultăți la urinare,

– complicații genitale,

– complicații pulmonare,

– complicații cardiace.

Trebuie amintite, de asemenea, posibilele dureri de cap după anestezie, senzațiile de greață (cu sau fără vărsături), senzațiile de balonare, dureri abdominale severe, constipație.

De asemenea, timpul de recuperare după o cezariană este mai îndelungat față de cel după o naștere naturală. În cazul nașterii prin cezariană, primele 48 de ore sunt dificile, cele mai multe dintre lăuze apelând la ajutorul calmantelor. Recuperarea parțială durează între 2 și 4 săptămâni, iar despre recuperarea totală se poate vorbi la două luni de la momentul intervenției chirurgicale.

Când este bine să se apeleze la cezariană

Există însă și cazuri speciale în care medicul va recomanda efectuarea operației de cezariană. În primul rând, atunci când se constată suferință fetală, iar starea mamei se deteriorează brusc. Alte cazuri medicale speciale în care mai este recomandată această intervenție sunt:

– vârsta avansată a mamei,

– prezența unor anomalii pelviene,

– infecții virale,

– existența placentei previa și acreta,

– fătul are o poziție nefirească în uter sau prezintă anumite anomalii genetice,

– existența unor diagnostice ca miopie avansată, diabet și hipertensiune arterială,

– sarcină multiplă,

– fătul are o greutate prea mare.

Avantajele nașterii naturale

Cele mai importante avantaje ale nașterii pe cale vaginală sunt:

– recuperarea foarte rapidă – femeia se poate da jos din pat la câteva ore de la momentul nașterii,

– alăptarea imediată a copilului

– durerile de mai mică intensitate.

După nașterea vaginală, riscul de complicații, cum sunt sângerările și infecțiile, este mai scăzut în comparație cu cezariana.

Ceea ce poate fi un avantaj al cezarienei, poate fi un dezavantaj pentru nașterea naturală: intervalul de timp în care se desfășoară cele două opțiuni. Dacă în cazul cezarienei, nașterea are loc în câteva minute, în cazul unei nașteri pe cale vaginală aceasta poate dura și 12 – 14 ore, travaliul și durerile resimțite fiind greu de suportat de unele gravide.

Sursa: odoras.md