Părinți de nota 10

O femeie din Satu Mare a născut în ambulanță și medicii au înregistrat altă mamă în certificatul de naștere al fetiței ei

O femeie din Satu Mare a născut în ambulanță și medicii au înregistrat altă mamă în certificatul de naștere al copilului. Abia după 12 ani femeia a devenit și în acte mama fetiței ei.

Judecătorii din Negreşti-Oaş au pronunţat la jumătatea lunii iulie 2020 o sentinţă prin care mama unei fete de 12 ani a fost înlocuită în documente din cauza unei încurcături teribile la naştere. Mama naturală a fetei a declarat că în durerile naşterii a încurcat buletinul cu al unei alte femei.

Printr-un proces deschis în septembrie 2019 la Judecătoria Negreşti-Oaş, mama naturală a unei fete de 12 ani a cerut să fie declarată mamă a copilei și în acte, întrucât în certificatul de naştere al fetei figurează o altă femeie. În cererea de chemare în judecată, reclamanta a arătat că în 2008, în timp ce era în ambulanţa care o ducea spre spital a născut o fetiţă.

Femeia a mai arătat că atunci când au luat-o durerile naşterii a luat, din greşeală, buletinul unei alte femei cu care locuieşte în casă, producându-se o „teribilă încurcătură”. Practic, medicii au completat fişele medicale trecând în dreptul mamei numele din buletinul pe care l-au primit, fata primind şi numele de familie al femeii din buletin.

Femeia care a deschis procesul a declarat că ea este mama naturală a fetei, tot ea fiind şi cea care a crescut-o timp de 12 ani, împreună cu soţul său. Femeia a mai arătat că din cauza încurcăturii create, fata a ajuns la 12 ani să nu aibă documente de identitate, să nu frecventeze şcoala, să nu beneficieze de acolcaţie şi să nu aibă medic de familie.

Mama din acte a fetei, care a avut calitate de pârât în proces, a arătat că este de acord cu modificările cerute de mama naturală susţinând varianta încurcăturii cauzate de prezentarea unui buletin greşit. De altfel, martor în dosarul de la Judecătoria Negreşti-Oaş a fost şi mediatorul sanitar din satul femeii, care a arătat că o cunoaşte pe reclamantă încă din perioada sarcinii.

Martorul a mai declarat că pe parcursul sarcinii nu a fost efectiv monitorizată de un doctor, nu s-a îmbolnăvit, însă ocazional, dacă era cazul, în caz de dureri minore, o sfătuia ce fel de medicamente poate lua. Mediatorul sanitar a mai declarat că în comunitate reclamanţii sunt recunoscuţi drept părinţii minorei, ei fiind cei ce s-au ocupat de creşterea şi educarea acesteia.

Înainte de pronunţarea sentinţei s-a realizat şi testul ADN care a arătat că „probabilitatea ca reclamanta să fie mama biologică a minorei este de 99.99%, confirmându-se astfel o relaţie de înrudire de necontestat”. De asemenea, fata a declarat că femeia care cere să fie declarată mamă biologică este cea care a crescut-o.

În baza acestor probe, judecătorul a admis cererea şi a dispus modificarea certificatului de naştere astfel încât femeia care a deschis procesul să fie declarată mamă naturală a fetei, scrie Adevărul.