Părinți de nota 10

Medic ORL: Un copil nu ar trebui să sufere de amigdalită mai mult de două ori pe an

Amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor, două mase de țesut de formă ovală situate în spatele gâtului – fiecare amigdală pe câte o parte. Semnele și simptomele amigdalitei includ inflamația amigdalelor, dificultate la înghițit și noduli limfatici dureroși la nivelul gâtului. Polipii copilului (vegetațiile adenoide) se prezintă sub forma unei mase de țesut similar amigdalelor dar situate în zona din spatele foselor nazale, numită rinofaringe.

În majoritatea cazurilor, amigdalita este determinată de o infecție virală, însă și infecțiile bacteriene pot fi o cauză. Intervenția chirurgicală – amigdalectomie – este, în general, efectuată când amigdalita se produce frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau dă complicații severe.
Deși polipii pot fi asimptomatici, dacă sunt de dimensiuni mari, pot determina probleme respiratorii cum ar fi infecții repetate, blocaj nazal, apnee de somn, otite prin blocarea orificiului trompei lui Eustachio. Și în acest caz, dacă medicația nu funcționează, se impune intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestora.

Rolul amigdalelor și al polipilor

Atât amigdalele cât și polipii fac parte din grupa de țesut limfoid cu rol de apărare a sistemului respirator de invazia bacteriilor și virușilor prin atragerea și producerea de anticorpi împotriva acestora.

„Rolul amigdalelor și vegetațiilor adenoide este de a atrage și oferi microorganismelor un loc temporar de creștere și înmulțire, în timp ce produc anticorpi împotriva acelorași ,,musafiri”. Într-o situație ideală, acești anticorpi duc la eliminarea microorganismelor din gât. Dacă microorganismele reapar, anticorpii odată produși se vor reactiva pentru a proteja gâtul, plămânii și restul corpului de infecție,” explică dr Lostun Gabriel, Medic Primar ORL și Chirurgie Cervico-facială, Doctor în Medicină, în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov.

Medicul afirmă că, indiferent de vârstă, intervenția chirurgicală nu are loc dacă nu există recomandări specifice pentru această procedură, iar amigdalele și polipii nu se îndepărtează întotdeauna în același timp.

„O persoană nu ar trebui să sufere de amigdalită mai mult de 2 ori pe an indiferent că este vorba de adult sau copil. Calitatea vieții unui pacient scade direct proporțional cu numărul de tratamente medicamentoase administrate, respectiv cu numărul de episoade infecțioase,” completează medicul.

Citeste mai mult pe odoras.md