Părinți de nota 10

Alexandru Rafila a explicat ce semne sunt important de urmărit înainte de a trimite copii la școală

Păriții vor fi nevoiți să acorde o deosebită atenție stării de sănătate a micuților, înainte de a-i trimite la școală. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat ce semne ar trebui urmărite.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, la Digi24, la ce trebuie să fie atenți părinții, înainte de a-și trimie micuții în colectivitate.

Este foarte important de urmărit, în permanență, starea de sănătate a micuților. Simptomele sunt evidente: tuse, nas înfundat, febră.

„Orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală”, a spus Alexandru Rafila, la postul de televiziune.

Acest proces poartă denumirea de „tiraj observațional”, pe care Alexandru Rafila l-a explicat în cuvinte simple. Medicul a spus că uneori este de ajuns ca părinții să își asculte mai mult copiii, să îi întrebe, înainte de a pleca la școală, dacă se simt bine.

„Triaj observațional – noi folosim niște cuvinte pompoase la niște activități banale. Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este făcut de un personal medical, dar eu cred că orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală. Este extrem de ușor. De fapt, își întreabă copilul dimineața când pleacă: Te simți bine? Ai vreo problemă de sănătate? Și nu trebuie niciun fel de altă măsură specială”., a completat reprezentantul OMS.

Situația copiilor care locuiesc cu bunicii

Nu toți copiii locuiesc sub același acoperiș cu părinții lor. Unii sunt crescuți de bunici. Ăn cazul acestora, situația este una mai specială. Cum persoanele în vârstă sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19, aceștia trebuie să limiteze, pe cât posibil, contactul cu nepoții.

„Trebuie să se găsească o metodă astfel încât bunicii să limiteze contactul cu nepoții. Copiii mergând și venind de la școală, și dacă există această întâmplare de a fi infectați, să limităm posibilitatea de transmitere a infecției către bunic. Atunci avem două metode foarte simple: ori păstrăm distanța sau nepoții ori bunicul, măcar în momentul în care contactul este mai apropiat de 1,5 – 2 m, să poarte o mască. Era o recomandare, o conduită pe care trebuie să o utilizeze la domiciliu persoanele vârstnice cu boli cronice. Este vorba de o metodă foarte simplă care nu este obligatorie”, ne sfătuiește Alexandru Rafila.