Un parinte cu adevarat implinit este cel care ajuta copilul sa reuseasca tot ceea ce isi propune. Dezvoltarea personala, emotionala si sociala a unui copil este stimulata prin comunicare, iar procesul incepe inca de la o varsta fragenda, cand copilul foloseste deja informatia cognitiva si afectiva.
Cum contribuie comunicarea dintre parinte-copil in dezvoltarea micutului:
- Capata incredere in sine;
- Invata sa empatizeze cu cei din jur;
- Invata sa dea frau liber emotiilor;
- Se autodescopera
Abilitatea de a comunica in mod eficient cu copilul este un adevarat avantaj. Cu cat ii intelegem mai bine utilitatea, cu atat vom reusi sa contribuim la imbunatatirea calitatii relatiei parinte-copil.
Principala conditie ce sta la baza comunicarii eficiente este initiativa. Daca ascundem exprimarea sentimentelor de teama posibilelor repercursiuni, facem un mare deserviciu relatiei parinte-copil, care in mod normal ar trebui sa fie una cat se poate de deschisa.
Care sunt cele mai “periculoase” bariere pe care un parinte le poate folosi in comunicarea cu copilul:
- Critica;
- Obligatia;
- Mustrarea;
- Rusinea;
- Evitarea;
- Amenintarea;
Desi multi parinti ar considera ca nu au nevoie de sfaturi in acest sens deoarece stapanesc foarte bine comunicarea in relatia cu copilul, lucrurile nu sunt atat de simple. Comunicarea, in ansamblu, inseamna mai mult decat un simplu dialog. Fiecare copil este unic, de aceea este important ca parintele sa invete cum sa asculte, sa dedice mai mult timp copilului pentru ca in final sa se dezvolte o relatie extraordinara.
Nu tot ceea ce credem ca este bine pentru copilul nostru il si ajuta sa se dezvolte, sa fie fericit si sa se maturizeze echilibrat sufleteste. De aceea, sfaturile unui specialist vor fi un punct bun de plecare atat pentru parinti, cat si pentru copii.
Doar parintii care sunt constienti ca mai au foarte multe de invata si inteleg importanta comunicarii intr-o familie, vor putea sa contribuie la evolutia copilului . Acesta este, de fapt, secretul unui parinte implinit…