Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus. Îndoiala legată de proveniența bolii vine chiar din rândul reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Un oficial de rang înalt a anunțat demararea unor studii ample pentru depistarea speciilor de animale care au transmis virusul la oameni.
Organizația Mondială a Sănătății şi China vor forma o echipă internațională de experți care se vor deplasa în Wuhan pentru a identifica lanţul de infecţii, începând de la primele cazuri de COVID-19 care au apărut în acest oraş la sfârşitul anului trecut. Atunci, epidemia a fost detectată de sistemul local de supraveghere a cazurilor de pneumonie.
„A fost un sistem de supraveghere în Wuhan ca să monitorizăm locurile de unde ar proveni această pnemumonie atipică. Au fost puse acolo cu un scop anume. Faptul că semnalul de alarmă a fost tras nu înseamnă că acolo această boală s-a transmis de la animale la om. Cum spunea și directorul general, trebuie să acționăm acolo unde a izbucnit această boală la om”, a declarat Mike Ryan, director OMS.
Vă reamintim că, până în prezent, pandemia de coronavirus a afectat peste 18,4 milioane de persoane și a făcut 697.954 de victime, în vreme ce un număr de 11.698.016 oameni s-au vindecat în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.
China s-a aflat în tot acest timp în mijlocul unor controverse legate de modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, dar și în privința cazurilor de îmbolnăviri și de decese raportate. Unul dintre statele care au avut reacții virulente și, totodată, constante la adresa Chnei este SUA, care a susținut, printre altele, că autoritățile chineze au ascuns severitatea epidemiei pentru a face stocuri de produse medicinale.