Părinți de nota 10

Copiii nascuti prin cezariana au risc crescut de alergii alimentare

Copiii nascuti prin cezariana se confrunta cu un risc mai mare cu 21% de a dezvolta alergii alimentare la fructe de mare sau la arahide ca urmare a faptului ca nu au fost expusi la bacteriile vaginale ale mamei. Iata ce concluzii a emis in acest sens un studiu stiintific.

Studiu despre legatura dintre cezariana si alergiile alimentare
Oamenii de stiinta suedezi considera ca acei copii nascuti pe cale vaginala prezinta tipuri diferite de bacterii intestinale care ii pot proteja de alergii. Tipurile si cantitatile bacteriilor ce colonizeaza tractul digestiv se considera ca pot influenta obezitatea, bolile digestive si chiar tulburarile autoimune, precum astmul. Cercetatorii din cadrul Universitatii Orebro si al Institutului Karolinska din Stockholm au condus in acest sens un studiu ce a urmarit copii pentru o perioada de timp de 13 ani. Oamenii de stiinta au realizat o conexiune intre Registrul Medical de Nasteri si Registrul Pacientilor pentru toti copiii nascuti in Suedia in intervalul 2001-2012, mai exact aproximativ 1.09 milioane de copii. Acesta este primul studiu la scala mare asupra factorilor de mediu si a riscului de alergii alimentare.

Greutatea la nastere si nasterea prematura au reprezentat doi dintre factorii de risc potentiali pe care cercetatorii i-au analizat. Copiii care au fost considerati de dimensiune mare au prezentat un risc cu 15% mai mare de a dezvolta o alergie alimentara, comparativ cu cei nascuti cu greutate mai mica. Iar acei copii care au avut un scor Apgar mic la 5 minute de la nastere (ce indica un grad ridicat de stres in timpul nasterii), au prezentat de asemenea un risc mai mare, respectiv de aproximativ 22%. Copiii care s-au nascut prematur au prezentat un risc cu 26% mai mic de a dezvolta o alergie alimentara, comparativ cu cei nascuti la termen.

Au existat in trecut cercetari similare cu rezultate similare, deoarece oamenii de stiinta incearca sa inteleaga procentul in continua crestere al alergiilor in randul copiilor; doar la nivelul SUA, in anul 2017 numarul de alergii la arahide a crescut cu 21% comparativ cu anul 2010. Alergiile alimentare devin tot mai comune in Suedia, tara unde a avut loc studiului si acest aspect se poate datora factorilor de mediu, subliniazza profesorul Jonas Ludvigsson, autor senior al studiului si profesor la Departamentul de Epidemiologie Medicala si Biostatistica din cadrul Institutului Karolinska. Studiul acesta, publicat in Revista de Alergie si Imunologie Clinica, este primul care indica o legatura intre cezariene si alergii alimentare.

Informatii despre alergii
Alergiile alimentare presupun in esenta ca sistemul imunitar confunda proteinele din alimente cu o amenintare si pot fi fatale (in situatia unui soc anafilactic). Se cunosc insa putine lucruri cu privire la influenta factorilor de mediu, cu exceptia faptului ca alergiile alimentare sunt mai comune in randul copiilor cu boala atopica concurenta si in randul celor cu un istoric familial de alergii. In mod natural, copilul trebuie expus la alimentul in chestiune. Intre timp, factorii de risc perinatal, in special nasterea prin cezariana, a fost asociata unui numar de alte afectiuni mediate imunitar, dar nu a fost inca examinat in relatie cu alergia alimentara, cu exceptia unor studii mici cu rezultate inconsecvente.

Opinii ale specialistilor cu privire la studiu
Medicul Jonas Ludvigsson, co-autor in cadrul studiului considera ca “acei copii nascuti prin cezariana au o flora bacteriana diferita decat copiii nascuti pe cale vaginala. Acest aspect poate avea un impact asupra riscului de a dezvolta alergii alimentare, dintre care cele mai comune sunt cele la fructe de mare si arahide. Mai multe studii anterioare au demonstrat ca nasterea prin cezariana par sa intarzie si sa modifice dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. Credem ca acest aspect poate explica riscul in continua crestere de alergii alimentare.” De asemenea, medicul a completat cu urmatoarele precizari cu privire la riscurile relevate de catre studiu “consideram ca riscul mai scazut se poate datora faptului ca bebelusilor prematuri li s-a introdus diversificarea in mod diferit de ceilalti copii.” A adaugat faptul ca “cercetatorii considera ca poate fi vorba de o serie de alti factori asociati ingrijirii neonatale care poate sa protejeze contra alergiilor alimentare.”

Autorul studiului si medic pediatru, student doctoral in cadrul Unviersitatii Orebro Niki Mitselou, a adaugat ca “este important ca viitoarele mame si medicii sa constientizeze riscurile asociate cu cezariene atat pe termen scurt, cat si lung. Aceste riscuri trebuie luate in considerare pentru cezariene planificate, pe care gravidele le pot solicita daca se tem de un travaliu dureros. Exista, desigur, si situatii in care cezarienele de urgent sunt absolute necesare. Unul din sase copii se naste in prezent prin cezariana. Este important ca viitoarele mame si medicii sa fie constienti de riscurile asociate cu cezariene atat pe termen scurt, cat si lung si ca aceste riscuri sa fie luate in considerare in nasterile cezariene planificate.” Medicul a completat cu urmatoarea declaratie “nu stim cu siguranta de ce riscul este mai redus in randul copiilor extrem de prematuri, dar poate sa aiba legatura cu ingrijirea neonatala pe care o primesc”.

In final, medicii pediatri considera de ajutor ca viitoarelor mame sa li se comunice potentialul risc cu care se confrunta, daca opteaza pentru o interventie cezariana planificata. Concluziile trebuie privite in contextul procentului in continua crestere de nasteri prin cezariana si al studiului recent care a relevat ca bebelusii veniti pe lume prin interventie cezariana au sanse mai mari sa devina obezi pana la vasta de 5 ani. De asemenea, a fost realizat un studiu in care s-a apelat la acoperirea bebelusului cu bacterii din vaginul mamei care poate fi chiar periculos. Obiectivul pe care cercetatorii implicati in studiu l-au avut in vedere a fost de a descoperi cauzele alergiilor alimentare pentru a impiedica copiii sa dezvolte alergii.

Loading...