Părinți de nota 10

9 motive care te vor convinge ca este recomandat sa nasti la termen

Nasterea la termen reprezinta un deziderat de care se pot bucura, desigur, doar mamicile care aleg sa nasca pe cale naturala. Iata ca exista si o serie de motive care iti vor demonstra ca daca ajungi la termen ii oferi bebelusului tau un start mult mai bun in viata.

Conform statisticilor, un procent cuprins intre 10-15% dintre toate nasterile de la nivelul SUA sunt elective, adica au loc inainte de 39 de saptamani gestationale, prin cezariana sau inductie, insa in lipsa unei indicatii medicale (in unele spitale procentul ajunge pana la 44%). De fapt, majoritatea au avut loc pur si simplu din motive ce tin de convenienta. In acest sens, Colegiul American al Medicilor Obstetricieni si Ginecologi a ajuns sa ia in serios conceptul de nastere la termen si sa se declare impotriva nasterilor elective pana la 39 saptamani de sarcina; nasterile inainte de termen pot conduce la probleme rar intalnite in cazul nasterilor spontane. Evident, daca te confrunti cu afectiuni precum preeclampsie sau diabet, situatii in care riscurile asociate le depasesc pe cele ale unei nasteri premature, este de la sine inteles ca va fi chiar indicat sa nasti mai devreme.

1. Probleme cu sistemul respirator
Putini parinti cunosc acest aspect, insa plamanii sunt ultimele organe care se dezvolta. Din acest motiv problemele respiratorii sunt comune in special in randul bebelusilor care vin pe lume prea devreme. De fapt, nou-nascutii care vin pe lume la 37 saptamani gestationale au de 3 ori mai multe sanse sa experimenteze sindromul detresei respiratorii (o boala pulmonara grava la nou-nascuti), tahipnee tranzitorie (respiratie rapida), pneumonie, necesitatea de respiratie artificiala si insuficienta respiratorie comparativ cu bebelusii nascuti intre 39-40 saptamani, conform unui studiu recent publicat in Revista Asociatiei Medicale Americane.

2. Probleme cerebrale
La 35 saptamani gestationale, creierul cantareste numai 2/3 din greutatea de la 40 de saptamani. Datele preliminare demonstreaza faptul ca bebelusii nascuti la termen se descurca mai bine la scoala decat prematurii, subliniaza Bryan T. Oshiro, medic si professor la Scoala de Medicina a Universitatii Loma Linda. Cu cat un copil vine pe lume mai devreme, cu atat cresc riscurile de probleme de invatare si comportamentale. Bebelusii nascuti intre 34-36 saptamani au de 3 ori mai multe riscuri sa fie diagnosticati cu paralizie cerebrala, conform unui studiu recent (este destul de mic numarul celor afectati efectiv).

3. Este riscant pentru bebelus
Mai mult de 25% dintre bebelusii nascuti electiv in intervalul 37-39 saptamani de sarcina au necesitat internarea intr-o sectie de terapie intensiva pentru o durata medie de 4.5 zile, comparativ cu mai putin de 5% dintre copiii nascuti la 39 saptamani sau dupa, conform unui studiu publicat in Revista Americana de Obstetrica si Ginecologie.

4. Dimensiunea bebelusului conteaza
Bebelusii nascuti inainte de termen pot ajunge la sectia de terapie intensiva dintr-o multime de motive, majoritatea legate de prematuritate. Unora le va fi mai greu sa mentina o temperatura normala a corpului deoarece nu fac fata bine frigului si stresului, iar altora le va face probleme o glicemie scazuta pana reusesc sa se hraneasca (prematurii au si probleme cu atasarea la san). Cand problemele se pot rezolva de la sine, nou-nascutii pot fi externati, dar multi revin cu icter sau probleme de hranire ce pot conduce la deshidratare. In urma problemelor cu alaptarea creste in consecinta si riscul de a se confrunta cu o imunitate scazuta.

Complicatii cand nu ai parte de nastere la termen
5. Complicatii pentru mama
Inductia travaliului poate declansa o serie de evenimente in lant care vor creste riscul unei nasteri cezariene. Primiparele care au trecut prin inductie isi dubleaza riscul de cezariana, ceea ce conduce in consecinta la o perioada mai lunga de recuperare pentru mama, conform unui studiu recent din Revista de Obstetrica si Ginecologie. Chiar daca cezariana este in prezent o procedura cunoscuta si des practicata, ramane in continuare o interventie chirurgicala.

6. Travaliu dificil
Pentru a stimula un travaliu natural, inductia implica adminstrarea unor medicamente precum prostglandine ce actioneaza asupra cervixului (pe cale orala sau vaginala) sau pe cale intravenoasa o forma sintetica a hormonului oxitocina in scopul initierii contractiilor. Uneori se ia in considerare si ruperea artificiala a membranelor. Contractiile induse tind sa fie mai puternice decat cele experimentate in timpul travaliului spontan, iar oxitoxina sintetica poate cauza complicatii in timpul nasterii, inclusiv cezariana. Conform unei statistici, 37% dintre femeile care au beneficiat de inductii elective au necesitat cezariana deoarece corpul lor nu era pregatit pentur travaliu. Inductia travaliului trebuie luata in considerare doar cand sarcina depaseste 41-42 saptamani si apar riscuri de nastere a unui copil mort sau deces neonatal.

7. Complicatii grave
Procentul de nasteri prin cezariana la nivelul SUA a crescut in ultimele 4 decenii de la 5% in 1970 pana la 31% in prezent. Pe langa faptul ca recuperarea este mult mai dificila in urma acestui tip de nastere (2-4 zile de spitalizare si inca 4-6 saptamani de vindecare), creste si riscul de complicatii precum infectii. De asemenea, o cezariana presupune ca riscul ca urmatorul copil sa vina pe lume in acelasi mod este si mai ridicat; cezarienele repetate cresc riscul de hemoragie, infectie, histerectomie, leziuni ale intestinelor si ale vezicii si afectiuni ale placentei. Exista intr-adevar intr-un procent de 60-80% posibilitatea de nastere vaginala dupa cezariana, dar mult prea putine femei beneficiaza de ea.

8. Atasament intarziat
Ca urmare a punctelor anterioare si iti revii dupa o operatie sau cand copilul este la terapie intensiva, nu vei putea sa il strangi la piept imediat; un contact piele-pe-piele are un impact pozitiv asupra alaptarii, atasamentului dintre mama si copil, plansului copilului si stabilitatii sale cadio-respiratorii. Complicatiile din sarcina si nastere sunt de asemenea asociate cu depresia postpartum, cu impact asupra atasamentului.

9. Nastere de urgenta
In final exista desigur o multime de motive intemeiate pentru a induce o nastere sau a programa o cezariana care nu va permite nasterea la termen, precum:

sangerare in timpul sarcinii
probleme de dezvoltare fetala
hipertensiune arteriala sau preeclampsie
diabet gestational sau preexistent
infectie, probleme cu placenta
ruperea membranelor anterior travaliului.
Trebuie sa discuti cu medicul despre afectiunea cu care te confrunti si sa te asiguri ca si el considera ca ai nevoie de o nastere inainte de termen. Atunci cand exista o indicatie medicala, cu siguranta trebuie sa actionezi in consecinta.

Principala preocupare a unui medic cu privire la un bebelus care a depasit termenul are legatura cu faptul ca devine prea mare pentru pelvisul mamei sau ca placenta devine prea batrana pentru a sustine corespunzator dezvoltarea fatului. Aceste lucruri se pot intampla, este adevarat, dar mult mai rar. Si pana la urma, corpul uman stie cel mai bine cand este momentul optim sa nasca.

Loading...