Părinți de nota 10

Un medic pediatru, despre copiii mici și pericolele din casă: „Nu țineți soluții chimice în sticle de apă”

Anumite obiecte din casă, aparent inofensive, se transformă în mari pericole în momentul în care apar copiii. Atunci când începe să se mişte de-a buşilea şi să meargă în picioare, copilul devine foarte energic şi curios, explorează toată casa, caută prin toate colțurile.

„Curiozitatea lui este firească, e normal să-l încurajezi să descopere universul, dar sub atentă supraveghere. Fiecare etapă de vârstă are pericolele ei. Atenție la căzături! La sugar (0-12 luni), masa de înfăşat poate genera căzături periculoase. Aveți grijă să fie stabilă, nu lăsați copilul nesupravegheat pe masă, țineți la îndemână toate lucrurile de care aveți nevoie, pentru a nu fi necesar să vă îndepărtați”, sfătuieşte medicul pediatru Oana Barbu.

Potrivit medicului pediatru, în prima copilărie (1-2 ani), țarcul este obligatoriu. Părinții trebuie să fixeze protecții de jur împrejurul saltelei, pentru ca cel mic să nu-şi prindă mânuța sau picioruşul între bare. Atenție, însă, a nu se lăsa în pătuț jucării voluminoase pe care copilul le poate escalada. După 2 ani, ferestrele sunt o tentație pentru copii. Părinții trebuie să monteze mânere cu sisteme de siguranță la ferestre, grilaje de protecție la marginea balconului. A nu se amplasa obiecte de mobilier sub fereastră. De asemenea, trebuie să i se explice copilului, de câte ori este nevoie, pericolele ce-l pândesc atunci când escaladează fereastra.

„Rafturile bibliotecii, etajerele, scările interioare cu balustradă sunt tentații pentru copii. Părinții trebuie să fixeze bine piesele de mobilier în perete, să monteze uşițe-bariere la accesul la scările interioare. Un alt pericol poate fi reprezentat de sertarele şi uşile de la dulapuri. Fie trebuie golite, fie montate sisteme de siguranță. Muchiile drepte ale dulapurilor, colțurile meselor şi scaunelor pot fi sursă de lovituri. Se poate alege mobilier special pentru camera lui, cu muchii rotunjite sau montate accesorii de protecție, bucăți de cauciuc moale sau burete”, mai spune specialistul.

Este bine ca podelele lucioase să fie acoperite cu covoare sau mochete bine fixate, pe care copilul să nu alunece.

Ce alte măsuri de precauție pot lua părinții:
Prizele îi atrag încă de la vârsta mersului de-a buşilea, aşa că nu evitați să folosiți dispozitive speciale de protecție. Dacă aveți nevoie de prelungitor, utilizați unul cu buton de oprire şi nu-l lăsați pe podea. Atenție la obiectele mici, pe care le poate înghiți: jucării de mici dimensiuni, nasturi, bomboane, boabe de porumb, alune, pastile, monede, inclusiv bateriile jucăriilor. În pătuț nu trebuie lăsate perne, pături, pentru a reduce riscul de sufocare. Țineți la distanță de copil pungile de plastic. Învățați copilul să nu atingă aparate electrice cu mânuțele ude şi nu le lăsați sub tensiune atunci când nu le folosiți. Nu lăsați la uscat rufe pe caloriferul electric.

„Obiectele ascuțite din bucătărie trebuie strânse într-un loc greu accesibil copilului. Uşile şi mânerele dulapurilor cu obiecte fragile (farfurii, căni, pahare, borcane etc) trebuie blocate. A nu se lăsa la vedere sticle de alcool. Găleata de gunoi trebuie acoperită cu un capac, iar obiectele cu care copilul se poate răni (cutii de conserve, cioburi, becuri etc) trebuie aruncate direct la gheenă. Soluțiile, prafurile de curățare, insecticidele trebuie strânse într-un loc în care copilul nu are acces. Nu țineți soluții chimice în sticle de apă sau alte recipiente neetichetate”, adaugă medicul specialist.

Un alt mare pericol sunt lichidele fierbinți. Nu lăsați pe marginea meselor recipiente cu lichide fierbinți (ceai, cafea etc). Atenție la fața de masă (copilul poate trage vase cu lichide fierbinți). Nu lăsați mânerul cratițelor sau tigăilor să depăşească marginea aragazului.

În concluzie, dr. Oana Barbu îi sfătuieşte pe părinți să lase copiii să exploreze universul înconjurător, dar cu mare responsabilitate şi precauție.

Loading...