Părinți de nota 10

Lista activităților interzise pentru femeile gravide

Majoritatea femeilor nu au deloc probleme în timpul sarcinii și, în acest caz, este posibil ca ele să nu acorde suficientă atenție asupra siguranței în ceea ce privește activitățile de zi cu zi. Pe măsură ce sarcina progresează, este bine să încerci, pe cât posibil, să eviți acele tipuri de activități care prezintă un risc asupra sarcinii tale sau care îți cresc șansele de a suferi traume la nivelul abdomenului. De aceea, este indicat să știi care sunt activitățile ce pot fi trecute pe lista celor interzise pentru mămicile însărcinate.

Documentează-te cu privire la fiecare activitate în parte și decide, în cunoștință de cauză, la care activități este bine să renunți complet, în cazul în care riscurile depășesc beneficiile.

Activități de tip outdoor:
Echitație – Pericolul legat de cai, în timpul sarcinii, provine de la riscul de a cădea, precum și de a fi lovită în cazul în care calul este speriat sau agitat. Ambele situații pot duce la provocarea unui avort spontan, nașterea unui copil mort sau nașterea prematură. Chiar și cel mai experimentat călăreț prezintă riscul de a cădea, din cauza faptului că, la persoanele însărcinate, centrul de greutate se schimbă. Deși o femeie gravidă poate avea, în continuare, grijă de unele responsabilități care intră în îngrijirea calului, pentru echitație este indicat să mai aștepți până după nașterea copilului.

Activități în parcul de distracții – Jocurile din parcurile de distracții se află sub semnul unui mare „Nu” pentru gravide. Orice aterizare forțată de pe un tobogan, opririle sau pornirile bruște, toate îți pot afecta serios sarcina și bebelușul.

Alpinism și zbor cu balonul cu aer cald – Aceste două tipuri de distracții sunt de evitat deoarece ambele implică desfășurarea la altitudini mari, ceea ce înseamnă o modificare a nivelului de oxigen care ar putea declanșa un potențial avort spontan.

Scuba-diving se află, de asemenea, pe lista activităților interzise în timpul sarcinii, deoarece există dovezi care arată faptul că îți poți pune bebelușul din pântece în fața riscului declanșării bolii de decompresie (care îi afectează pe scufundătorii neexperimentați) și poate provoca un avort spontan.

Sporturi extreme, parașutism și bungee jumping – Dacă, în mod ciudat, simți nevoia de a practica unul dintre aceste sporturi, tocmai acum când ești însărcinată, scoate-ți repede din minte acest gând nebun pentru că medicii avertizează asupra riscurilor mari din motive evidente de siguranță.

Ciclism – Nu este o idee bună, mai ales dacă te numeri printre începători. Dacă ești printre cei mai experimentați dintre bicicliști, atunci poți să continui cu acest sport până în al doilea trimestru al sarcinii, deoarece după această perioadă schimbarea centrului de greutate îți poate afecta echilibrul și poate transforma acest sport într-unul periculos pentru sarcină.

Sporturi de contact sunt de evitat și această listă include fotbalul, baschetul sau hocheiul deoarece te expui în fața unui risc ridicat de accidentare prin lovirea cu mingea, o coliziune cu un alt jucător sau, pur și simplu, o cădere în timpul jocului.

Schi alpin – Schiatul alpin nu este recomandat pe toată durata sarcinii, din cauza riscului major de a suferi leziuni grave și căzături. De asemenea, schiatul la altitudini mari aduce cu sine riscul privării de oxigen pentru tine și pentru copilul tău.

Gimnastica este interzisă deoarece implică un risc mare să cazi sau să suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.

Alergat – Dacă înainte de sarcină nu ai fost genul care aleargă, nu este cazul să te apuci acum. Dacă obișnuiai să alergi, atunci poți să o faci în continuare, dar cu moderație. Din al doilea trimestru, atunci când riscul de a cădea crește, trebuie să eviți alergatul și să fii mult mai precaută. La fel ca în cazul altor tipuri de exerciții fizice, și în cazul alergatului trebuie să eviți supraîncălzirea și să bei multe lichide pentru a le înlocui pe cele pierdute prin transpirație.

Snowboarding – La fel ca în cazul altor sporturi, snowboardingul implică un risc major de a cădea și de a suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.

Surfing implică, de asemenea, un risc major de a cădea și de a suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.

Tenis – Dacă înainte de a rămâne însărcinată obișnuiai să joci tenis, acum este timpul să menții un ritm moderat în timpul unui joc de tenis. Trebuie să ai în vedere, în schimb, faptul că este posibil să ai probleme cu opriri bruște și de echilibru, așa că ai grijă pe unde pășești. În al doilea și al treilea trimestru nu este indicat să joci tenis.

Schi nautic – Iată o alta activitate care se încadrează în rândul celor cu risc major pentru sarcină, din cauza posibilității crescute de a suferi traume la nivelul abdomenului.
Este recomandat să te prezinți imediat la doctor, dacă în urma unei activități prezinți oricare dintre următoarele simptome:

Sângerări vaginale;
Dificultăți de respirație;
Amețeli sau senzație de leșin;
Durere de cap;
Dureri în piept;
Slăbiciune musculară;
Travaliu prematur;
Scăderea mișcărilor fetale;
Scurgerea unui fluid din vagin.
Activități la locul de muncă și de alt gen:
Utilizarea computerelor – Nu există nicio dovadă cu privire la vreun risc pentru copilul tău ca urmare a utilizării, în mod regulat, a computerelor. Așadar, dacă munca ta zilnică implică utilizarea computerului, nu ai motive să te îngrijorezi cu privire la sarcină.

Investigațiile cu razele X – În cele mai multe cazuri, riscul ca o investigație cu raze X să afecteze sarcina este scăzut și dacă te afli în situația în care ai nevoie de ea, pentru un motiv oarecare, asta nu înseamnă că bebelușul tău va avea de suferit în vreun fel. Cu toate acestea, medicii sunt susceptibili și le sfătuiesc pe mămici să aștepte până după naștere, în cazul în care utilizarea razelor X nu este o urgență. Dacă medicul dentist îți recomandă razele X, el îți va oferi un sort de protecție pentru a-l purta peste burtică.

Transportul aerian – Nu există niciun motiv pentru care să nu poți zbura în timpul unei sarcini lipsite de probleme, în afară de neplăcerile pe care le poți resimti în primul trimestru de sarcină, cum ar fi stările de greață din cursul dimineților. Însă, dacă ești cunoscută ca având probleme cu tensiunea arterială și sângerări sau dacă ai o anumită condiție medicală, cum ar fi diabetul zaharat, este indicat să iei această decizie doar împreună cu medicul tău. Unele companii aeriene au anumite politici speciale în ce privește zborul pentru gravidele cu o sarcină mai înaintată de 28 de săptămâni (trebuie să prezinți un certificat medical), de aceea este bine să verifici aceste aspecte înainte de a rezerva zborul.
Alte lucruri pe care nu trebuie să le faci atunci când ești gravidă:

Nu trebuie să fumezi sau să stai în preajma persoanelor care fumează;
Nu trebuie să consumi alcool;
Nu trebuie să iei medicamente fără ca acestea să fie prescrise de medicul tău;
Nu trebuie să consumi cofeină în exces;
Nu trebuie să iei contactul cu reptile;
Nu trebuie să consumi pește, deoarece acesta poate conține metilmercur, despre care se știe că afectează creierul copilului aflat în curs de dezvoltare;
Nu trebuie să consumi mâncare de tip junk food;
Nu trebuie să iei suplimente de vitamina A;
Nu trebuie să folosești microundele;
Nu trebuie să utilizezi o pătură electrică;
Nu trebuie să utilizezi un pat cu apă;
Trebuie să eviți, pe cât posibil, stresul.

Loading...