Părinți de nota 10

De ce paralizia din timpul somnului este atât de înfricoșătoare și ce poți face pentru a scăpa de ea?

Nu mă deranjează coșmarurile, pentru că atunci când mă trezesc totul dispare. Ceea ce mă sperie este acel moment când creierul meu se trezește, însă corpul nu dă semne că ar vrea să facă asta. Aceasta este paralizia din timpul somnului și afectează aproximativ 40% din populația lumii.

Această paralizie te sperie îngrozitor atunci când o experimentezi.

Dacă visezi că te miști, creierul întrerupe legătura cu mușchii corpului și astfel nu te vei ridica din pat ca să te plimbi prin casă, vei simți doar că te plimbi. În acest sens, paralizia este perfect normală.

Paralizia înfricoșătoare este cea care nu îți permite să te miști, deși te-ai trezit. Există și ipostaza de somnambulism, însă este cu totul diferită de paralizia din timpul somnului, deoarece în acest caz te plimbi prin casă, în timp ce dormi.

Ce se întâmplă atunci când intervin și halucinațiile?

De parcă paralizia nu ar fi suficientă, foarte mulți oameni experimentează și halucinații pe parcursul ei. Există momente când persoana în cauză are impresia că vede sau aude anumite persoane, fără ca acestea să fie de față.

Exista trei tipuri de halucinații:
– Senzația că este un intrus în cameră
– Senzația că îți apasă ceva pe piept
– Senzația că zbori sau levitezi.

Eu am experimentat în ultimul timp cea de-a treia categorie. Parcă îmi si amintesc, am reușit cu greu să adorm și visam că sunt la o petrecere, într-o casă pe care nu o cunoșteam. Simțeam că încep să zbor și îmi plăcea, asta până când nu am mai putut să controlez zborul. M-am trezit și aveam în continuare senzația că zbor și că nu mă pot opri. Cei care au experimentat asta, probabil că mă înțeleg perfect. Abia după câteva minute bune mi-am putut reveni. A fost extrem de înfricoșător!

Persoanele care au experimentat primul tip de halucinații spun că vedeau demoni, nori sau tot felul de alte creaturi care se plimbau pur și simplu prin camera lor. Într-un studiu realizat în anul 2013, câțiva participanți, de origine daneză, descriau faptul că au văzut un demon, un câine și un hoț, iar alții fuseseră vizitați de fantome.

Cea mai bună armă împotriva paraliziei este înțelegerea și relaxarea

Se pare că dacă încerci să înțelegi mai bine această problemă, nu te va mai îngrozi atât de tare.

Oamenii de știință au realizat câteva studii și se pare că următoarele metode funcționează cel mai bine:
Încearcă să îți miști o mână sau un picior, până reușești
Dacă nu funcționează, încearcă să deschizi și să închizi gura
Dacă nici aceasta nu funcționează, încearcă să te gândești la ceva plăcut, care te binedispune sau fă exerciții de respirație.

Autorii studiilor sunt de părere că paralizia este o urmare a unui atac de panică și că este imposibil ca una din aceste tehnici să nu funcționeze.

Aceste tehnici pot funcționa și în cazul tău, însă puțină meditație nu ar strica!

Loading...