Părinți de nota 10

Inmultirea butasilor de trandafir cu ajutorul ziarului. Metoda simpla si eficienta

Specialistii ne dau un sfat in ceea ce priveste inmultirea butasilor de trandafiri.
Metoda eficienta si simpla de inmultire a butasilor de trandafiri cu ajutorul hartiei de ziar! Este foarte usor de aplicat aceasta metoda si, cel mai important, nu va costa nimic daca vreti sa inmultiti frumoasele roze pe care le aveti deja in gradina.

Aveti nevoie doar de butasi de trandafiri, ziare, apa si pungi de plastic.

Metoda ”Burrito”, asa se cheama trucul despre care vorbim, presupune invelirea in hartie umeda a butasilor de trandafiri. Alegeti acei butasi care sunt cat un creion normal, daca sunt mai grosi este foarte bine dar mai subtiri decat atat nu este recomandat.

Lungimea trebuie sa fie de 15-20 de cm. Trebuie sa precizam ca taierea de jos a butasului se face ca de obicei, sub un ochi iar cea de sus aproximativ intre doua ochiuri. La fel de important de retinut este faptul ca trebuie sa alegeti numai butasii sanatosi, fara vreo urma de boala. Daca cel putin un butas va avea o simpla pata de mucegai sau alta boala atunci este posibil ca in timpul pastrarii sa fie afectati toti ceilalti butasi care sunt sanatosi.

Procedura este simpla: strangeti butasii intr-un manunchi si inveliti-i intr-un ziar in asa fel incat sa fie acoperiti din toate partile. Unii gradinari prefera sa puna intre butasi un strat subtire de muschi de pamant, care regleaza nivelul de umiditate. Acest buritto din ziare si butasi trebuie inmuiat in apa, dar nu foarte mult. Puteti umezi o bucata o tesatura, sa o scurgeti putin si sa inveliti in ea ”turtele”.

Daca nu a inghetat pamantul puteti planta butasii dupa ce au format radacini. Ei se planteaza, ca de obicei, cu un ochi deasupra solului iar restul in pamant. Se acopera cu o sticla de plastic, care va fi ca o mini-sera si ei vor creste treptat peste iarna. Aceasta metoda se potriveste si pentru soiurile care se inmultesc mai greu prin alte metode.

Una din cheile acestei metode este ca hartia in care vor fi inveliti butasii sa fie foarte bine scursa, sa nu curga nici o picatura de apa din ea deoarece favorizeaza mucegaiul, dar sa nu fie nici prea uscata fiindca se usuca butasii.