Părinți de nota 10

Locurile de joacă, oficial închise, sunt pline de copii ziua și devin berării de cartier seara. Polițiștii văd și trec mai departe

Este explozie de infectări cu noul coronavirus, dar unele locuri de joacă din Capitală sunt pline de copii, deşi oficial, ele sunt închise. Părinţii şi bunicii ignoră cu bună ştiinţă regulile, iar poliţiştii care ar trebui să îi sancţioneze îi lasă să se expună pericolului. Mai grav e că seara și noaptea locurile de joacă devin spații de întâlnire la o bere între amici.

-Locul de joacă poate fi contaminat.

-Peste tot e, dacă e să luăm! Tot poate să fie contaminat! Eu nu înțeleg: dăm drumul la mall-uri și pe copii îi ținem numai în casă? Deja are un efect negativ.

La doar câțiva pași de un loc de joacă din cartierul Drumul Taberei, trei polițiști stau la umbră, în mașină. Normele stării de alertă îi obligă să interzică accesul în spațiile de joacă și chiar să amendeze intrușii cu cel puțin 500 de lei. Acest lucru însă nu se întâmplă.

Stresat de camera de filmat, echipajul a plecat să ofere „Siguranța și încrederea” din sloganul poliției, în rândul altor părinți din București. Copiii și adulții au rămas la joacă. N-au fost singurii care s-au bucurat de relaxare în aceste spații pe care statul le-a închis tocmai ca să nu-i expună îmbolnăvirilor.

-Ați ieșit cu copilul.

-Da!

-Vă este teamă să se joace în același loc unde și alți copii se joacă?

-Mie nu mi-a fost. Pur și simplu nu mi-a fost teamă, că el nu chiar se apropie de copii. Stăm la distanță. Nu se apropie așa de copii. Dacă e microbul să… persistă, persistă și.. Și poți să-l iei de oriunde, nu numai… Eu așa cred!

-Deci nu vă este teamă să ieșiți cu copilul?

-Nu! Mie nu mi-a fost teamă, nu!

*

-Văd că acesta este deschis!

-Sunt multe deschise!

-Nu știu câte sunt deschise.

-Profităm și noi de orele când sunt mai puțini copii în parc, dimineața, până-n ora 10 și apoi stăm acasă și ne jucăm. Dacă ne gândim la situația dificilă care este în țară, nu știu ce să zic.

-Sincer: vă este teamă să ieșiți cu copiii să se joace unde se joacă și alți copii?

-Nu! Nu!

*

-Ar trebui deschise! Pentru că sunt foarte stresați ei. Ne stresează și pe noi că n-au unde să se joace!

-Vă mai temeți de virusul acesta, doamnă?

-Nu prea! Că ne-am obișnuit să fim atenți, să fim igienici, ne spălăm… respectăm distanța!

Locurile de joacă sunt atât de ignorate de poliție încât au devenit și spații destinate șprițului de cartier. Dintr-un coș de gunoi montat într-un loc de joacă din zona Calea 13 Septembrie, o angajată de la salubritate a scos un sac de sticle și cutii de bere.

-Multe sticle de băutură, aici!

-Este!

-Dar n-ar trebui să fie închis locul?

-Noi așa știm, dar…

-Numai sticle de băutură!

-Numai sticle, da! Cutii, sticle…

-Un sac de sticle de bere!

Se întâmplă în București, orașul deciziilor guvernamentale, din ce în ce mai ignorate de autorități și de cetățeni deopotrivă.