Părinți de nota 10

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, îngrijorat de cererile părinților de a redeschide grădinițele

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își exprimă îngrijorarea față de intenția declarată a autorităților statale de reluare a activității instituțiilor de învățământ preșcolar. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea față de poziția unui număr mare de părinți care solicită deschiderea grădinițelor de copii pe fundalul reluării activităților social-economice și a necesității […]

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își exprimă îngrijorarea față de intenția declarată a autorităților statale de reluare a activității instituțiilor de învățământ preșcolar. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea față de poziția unui număr mare de părinți care solicită deschiderea grădinițelor de copii pe fundalul reluării activităților social-economice și a necesității întoarcerii în câmpul muncii a angajaților.

În contextul ultimelor declarații contradictorii făcute de reprezentanții principalelor instituții de stat privind reluarea activității grădinițelor de copii, CNPA consideră vădit accentuată lipsa unei viziuni coordonate a autorităților la acest subiect.

În contextul în care situația epidemiologică rămâne a fi gravă în Republica Moldova, statisticile confirmând zilnic sute de cazuri de îmbolnăviri, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii consideră că reluarea activității grădinițelor de copii prezintă pericol sporit de infectare și de răspândire a virusului.

„Copiii de vârstă preșcolară nu pot controla respectarea măsurilor de protecție și a distanței sociale recomandate, copiii se pot infecta la grădiniță sau în transportul public, inclusiv de la alți copii/ personal sau pasageri din transportul public asimptomatici și răspândi ulterior infecția”, se atată în comunicatul emis de CNPA.

Totodată , instituția punctează că înțelege neliniștea părinților în legătură cu faptul că unii din ei nu au cu cine lăsa copiii în timp ce merg la muncă și își exprimă îngrijorarea privind situația copiilor pe care unii părinți, în lipsa unor soluții alternative, îi lasă singuri acasă, expunându-i la multiple pericole pentru viața și sănătatea lor:

„Ţinând cont că sănătatea, siguranţa şi securitatea copilului trebuie să fie o prioritate pentru autorităţi, dar și pentru părinți, considerăm că urmează a fi asigurate garanții familiilor cu copii de vârstă preșcolară, astfel încât să se asigure dreptul părinţilor la muncă, iar copiilor – la protecție. În acest context, considerăm necesară consolidarea poziției instituțiilor statale prin oferirea alternativelor pentru familiile cu copii de vârstă preșcolară, astfel încât acestea să reușească concilierea vieţii de familie cu activitatea profesională pentru asigurarea creşterii şi dezvoltării armonioase a copilului pe timp de pandemie”.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii solicită autorităților naționale de resort și celor locale să aprobe de urgență modificări la cadrul legal, prin care să extindă categoriile de beneficiari ai serviciului de sprijin familial, incluzând familiile ce se confruntă cu probleme de supraveghere a copiilor de vârstă preșcolară în timpul aflării părinților la muncă pe perioada sistării activității instituțiilor de învățământ preșcolar.

De asemenea, instituția cere să fie stabilite criterii clare și obiective pentru admiterea solicitărilor de includere în programul de sprijin familial și să simplifice procedura de accesare a acestuia în perioada epidemiologic, precum și examinarea posibilitatății de redirecționare a fondurilor destinate pentru alimentația copiilor în grădinițe în sprijinul familiilor vulnerabile.

CITESTE MAI DEPARTE