Părinți de nota 10

Guvernul aruncă învățământul în aer: Din toamnă, claselor vor avea 10-15 elevi, cursuri de câte 30 de minute și ore online

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut recomandări oficiale în ceea c eprivește modul în care ar urma să se desfășoare orele în noul an școlar care începe în această toamnă: clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi învață de acasă online.

Ministerul Sănătății a publicat documentul cu regulile de desfășurare a orelor de curs și l-a trimis către DSP și reprezentanții școlilor pe 29 mai, anunță edupedu.ro.

Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea școlilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021.

Măsurile de prevenție în școli – Ce reguli trebuie să urmeze elevii
Elevii trebuie să păstreze distanța de 4 metri pătrați, regulă impusă și la examenele din prezent. „Este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”, precizează specialiștii care nu menționează însă ce ar însemna creșterea numărului de elevi.

De asemenea, numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online. „Participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”, recomandă INSP.

În plus, elevii nu pot sta mai mult de 4 ore la școală, iar aici este inclusă și o oră care trebuie să fie desfășurată în spații deschise.

Se lasă cu scandal la Evaluarea Naţională după ce s-au aflat subiectele la Matematică: “Conţin…

ALERTĂ! Un virus mai letal decât COVID-19 lovește crunt: NIPAH, noua spaimă a omenirii! Cum…

Un punct foarte important prevăzut în recomandările INSP este cel care interzise interacțiunile strânse între elevi: „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. De asemenea, se recizează că „elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare”.

Organizarea programului școlar
Școlile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor și în funcție de dimensiunea unității. Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj.

Sosirea și plecarea din școli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în școli. Această organizare se va face astfel încât să respecte următoarele:

Decalarea orelor de intrare
intrările și ieșirile din unitate vor fi eșalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările;
ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația școlarilor la triajul epidemiologic și la intrarea în școală (de ex. decalaj de 15-20 de minute);
în consecință, și intrarea în pauză se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.
programul școlar adus la cunoștința elevilor să conțină orele de începere și durata orelor la clasă și a pauzelor, precum și a pauzei/pauzelor de masă.
Măștile, obligatorii pentru profesori, iar pentru elevi doar în pauze
Purtarea măștilor faciale de protecție este obligatorie pentru cadrele didactice și cadrele auxiliare și recomandabilă pentru elevi (recomandăm utilizarea unor măști mărime adecvate pentru elevi și purtarea acestora doar în pauze).