Părinți de nota 10

Ludovic Orban a făcut anunțul! Ce se întâmplă la 1 septembrie

Ludovic Orban anunță intenția Guvernului PNL de a mări pensiile la 1 septembrie, dar numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Este nevoie, în primul rând, să avem o prognoză pozitivă de la organismele internaționale, „cum e Banca Mondială”, zice liderul liberalilor.

Așadar, aplicabilitatea celei mai așteptate legi din ultimii ani („Legea Olguța Vasilescu”) depinde de ce ne spun străinii. PNL anunță că va lua o decizie doar după ce Banca Mondială și Comisia Europeană publică prognoza despre România. Până atunci, niciun leu de la buget nu va fi adăugat în plus la plata pensiilor!

Miercuri seara, la Realitatea PLUS, Ludovic Orban a vorbit despre mărirea pensiilor. Ele sunt binevenite pentru populație, zice premierul, dar să nu uităm și că „drumul spre iad e pavat cu bune intenții”, ne predă din zicători primul-ministru.

„Noi am prevăzut în Legea bugetului de stat, pentru că era o lege în vigoare, sumele necesare pentru a sigura creșterea pensiilor. Vom crește pensiile, dar decizia de creștere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă”, a declarat Orban.

Premierul chiar a încercat o explicație pentru situația pensiilor: „Noi ne dorim creșterea pensiilor, dar în același timp vrem să avem garanția că pensiile vor putea fi plătite. Pentru că drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Dacă tu crești un venit public fără să ai resursele financiare și fără să ai garanția că vei avea capacitatea să plătești fie salariile, fie pensiile, după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci și alte instituții internaționale, riști de fapt să faci un mare rău”.

„Avem ca prioritate plata salariilor”
Și, totuși, ce se va întâmpla cu pensiile la 1 septembrie? „După 6 luni, în conformitate cu Legea responsabilității fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evoluția economiei și bugetare. Vom consulta toate prognozele care vor fi făcute fie de Comisia Europeană, fie de alte organisme internaționale care au capacitatea de a prognoza, cum e Banca Mondială, și vom lua decizia în funcție de posibilitățile reale, de posibilitățile efective pe care le vom avea”.

În schimb, liderul PNL garantează că Executivul are „ca prioritate plata pensiilor si salariilor” actuale. De fapt, Orban promite că „asta este fundamentală”, dar și aici, în cazul achitării lefurilor și pensiilor din prezent „este un efort care nu-i foarte ușor, în condițiile economice date, cu atât mai mult cu cât vor fi necesare resurse financiare suplimentare pentru a putea susține economia și pentru a putea asigura capitalurile necesare în economie pentru a avea o revenire cât mai rapidă și chiar o dezvoltare, fructificând oportunitățile care ne apar în această perioadă de epidemie”.

PSD, amenințare cu manta!
„Aș mai spune un lucru”, a insistat premierul, decis să nu lasă nimic nelămurit.

Mesajul său vizează, de fapt, majoritatea PSD din Parlament: „Oricine critică măsurile pe care le-am luat și mai ales măsurile pe care trebuie să le implementăm în continuare este un inamic al vieții, al sănătații oamenilor și, mai ales, al nivelului de viață al oamenilor”.