Părinți de nota 10

Raed Arafat: La iarna vom avea doua boli care ucid.

Raed Arafat., aflat sambata la vama Albita, unde i-a intampinat pe medicii si asistentii intorsi dintr-o misiune umanitara in Republica Moldova, a transmis un avertisment dur celor care se arata impotriva vaccinarii.

“Am inceput sa aud si vorbe despre vaccinare, ca noua nu ne trebuie vaccinare. Inca nu a aparut vaccinul anti-COVID, dar vine perioada iernii, vine perioada toamnei, va intra si gripa sezoniera, vom avea si COVID, vom avea si gripa sezoniera. Daca nu ne vaccinam impotriva gripei sezoniere, o sa avem o problema foarte mare: vom avea doua boli care amandoua ucid si una dintre ele poate fi prevenita si controlata prin vaccin si normal este sa se faca chiar o campanie de vaccinare mult mai ampla decat pana acum, daca vrem sa limitam macar una dintre cele doua boli si unul dintre cele doua virusuri sa nu se raspandeasca”, a explicat Seful DSU

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, avertizeaza ca nerespectarea masurilor privind purtarea mastilor in spatiile inchise poate duce la o crestere enorma a numarului de cazuri de coronavirus. Raed Arafat catalogheaza drept “iresponsabila” atitudinea celor 200 de persoane care in prima zi a starii de alerta au mers la un protest.

“Sunt convins ca daca nu vom respecta toate recomandarile care s-au dat – purtarea mastii in transportul public in comun, purtarea mastii in spatiile inchise – daca nu vom respecta acest lucru ne vom trezi cu o crestere semnificativa a cazurilor. Cresterea cazurilor poate sa inceapa sa apara in urmatoarele 7-14 zile, asta e un lucru clar. Responsabilitatea e transferata deja catre cetateni in mare parte si cetatenii trebuie sa fie foarte atenti la masurile pe care le aplica daca vor sa se protejeze pe ei si pe ceilalti. (…) Responsabilitatea este la noi toti acuma”, a mai spus Arafat.

Tot el a avertizat populatia asupra impactului economic pe care il are nerespectarea regulilor.

”Intr-adevar, masurile de restrictie afecteaza economia, dar si virusul daca incepe sa se raspandeasca poate sa afecteze economia foarte serios. Daca intr-o fabrica se infecteaza 20, 30, 40% dintre cei care lucreaza in fabrica respectiva ganditi-va ca acea fabrica se inchide si se inchide minim 14 zile. Deci de aici trebuie sa fim foarte atenti la masurile pe care le implementam in firme, in fabrici, in cladirile de birouri daca vrem activitatea economica sa continue”, a spus Arafat.