Părinți de nota 10

Marcel Vela, despre amenzile care pot fi date după 15 mai: Dacă cineva nu are mască şi strănută poate avea dosar penal

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a intrat în direct, pe canalul direct de Youtube al lui George Buhnici, unde a vorbit despre pandemia de coronavirus care a afectat România.

UPDATE: Ministul de Interne, Marcel Vela spune că o declarație controversată făcută aseară a fost preluată trunchiat: „Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal”. El spune că se referea strict la cazul în care o persoană infectată își dă jos masca și strănută, contribuind astfel la răspândirea bolilor.

„Site-ul care a preluat declarația mea a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama despre ce era vorba: ‘dacă vedem pe cineva lângă noi, în metrou, fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat’. Deci era vorba de unul fără mască, infectat. ‘Ce facem în acel moment?’. Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți cei care intră acolo trebuie să aibă mască, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat. Și eu răspund: ‘În momentul acela sunați la 112. La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Putem suna la 112 instant, adică omul și-a dat masca intenționat. Respectivul, dacă nu are mască și strănută poate avea dosar și – după virgulă nu a mai citit – virgulă, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zonal penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință’”, a spus Marcel Vela la România TV

„Adică era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Așadar, răspunsul meu este în această ipoteză și se tratează ca atare. Nu este un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale, pentru că măsurile coercitive nu sunt direct penale, sunt contravenții. Dar penal este când cineva în mod intenționat, bolnav, intră în metrou, își pune masca la intrare și când ajunge în vagon, în metrou, își dă masca jos și strănută în mod intenționat, el fiind bolnav”, a adăugat el.

Ministrul de Interne a vorbit despre amenzile pe care autoritățile le vor aplica cetățenilor după data de 15 mai, când România va ieși din starea de urgență și va intra în stare de alertă.

„Daca nu aveți mască, dacă o societate nu își decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, daca se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat”, a precizat Vela.

Ministrul a afirmat că decizia a fost luată în contextul în care cetățenii au arătat faptul că nu își mai doresc să stea în casă, iar autoritățile se bazează pe responsabilitatea acestora.

„Se bazează în primul rând pe evoluția pandemiei din România. Adică oamenii au fost responsabili. Măsuratoarea a fost făcută la mijlocul lunii aprilie, de Paște, si de 1 mai. Acum în 15 mai nu am inregistrat un boom, o explozie a cazurilor. Suntem într-un platou destul de firesc al situației epidemiologice. Se putea merge cu un pas înainte în gestionarea tuturor problemelor de la nivel național. În același timp, există și o saturație, o așteptare extrem de mare din partea populației. Nu e ușor să ții copiii în casa, persoanele peste 65 de ani. Sunt două luni în care oamenii au fost eroi” , a declarat ministrul.

În ceea ce privește călătoria în mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puțin la metrou vor fi polițiști care vor veghea ca oamenii să aibă mască

„La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112, dacă cineva nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știinta. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască” , susține Marcel Vela.

”Deocamdata, discuția a fost doar de metrou, nu am avut o discuție ți cu transportul public în comun. Ține de autoritațile locale. Probabil vom gasi soluții. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată țara pe ideea că oamenii sunt de rea credință. Cred ca se vor liniști când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea și măsuri coercitive foarte transparente”, a mai spus Vela.

De asemenea, Marcel Vela a vorbit și despre lucrurile care se vor schimba după data de 15 mai. Cum ar fi deschiderea saloanelor de înfrumusețare, cosmetică, frizeriile sau cabinetele stomatologice.

„În primul rând vor fi permise unele lucruri care până acum nu erau permise, în sensul în care pot funcționa de exemplu saloanele de înfrumusețare, cosmetică, frizeriile, se pot deschide cabinetele stomatologice. Sunt activitați care pot fi făcute după 15 mai, care până acum erau în contradicție cu ce am decis noi. Trebuie sa evaluăm cu foarte multa atenție și foarte multă celeritate ceea ce vom avea peste două săptămâni după 15 mai, în așa fel încât să putem spune că nu au crescut cazurile noi și că lumea a fost foarte atentă” , a declarat Marcel Vela.