Părinți de nota 10

Se anunță testare la nivel național!? Nelu Tătaru: ”Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia”

Se anunță sau nu o testare la nivel național pentru coronavirus? Pare-se că ar urma să înceapă chiar după 1 iunie, araăt hotnews.ro.

Ministrul Nelu Tătaru a explica la Europa FM faptul că poate exista o testare doar pentru anticorpi, cu teste serologice, sau poate chiar o testare amestecată cu cele moleculare din prezent. Testele pentru anticorpi se fac în SUA, Spania, Germania și Marea Britanie. Campania care ar dori să se dezvolte în acest sens cu Institutului Matei Balș din Capitală este blocată deocamdată.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în conteztul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mar, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul, la Europa FM.

Loading...