Părinți de nota 10

ÎNGRIJORARE. Coronavirusul a reușit să se strecoare în cel mai neașteptat loc. Medicii chinezi au rămas perplecși: „Virusul poate fi transmis și așa”

Medicii din China care au consultat mai mulți bărbați infectați cu coronavirus au descoperit că, la o mică parte dintre ei, Covid-19 era prezent în lichidul seminal. Ca urmare, aceștia au declarat că există o șansă (ce-i drept redusă) de transmitere a virusului pe cale sexuală.

Studiul medicilor de la Spitalul Municipal din Shangqiu a analizat 38 de bărbați infectați cu noul coronavirus. La șase dintre ei (16%), aceștia au descoperit virusul SARS-CoV-2 în lichidul seminal, scrie reuters.com.

Cercetătorii au declarat că, deși cercetările sunt preliminare și se bazează pe un eșantion redus, sunt necesare mai multe analize pentru a vedea dacă virusul poate fi transmis pe cale sexuală.

„Dacă am putea dovedi că SARS-CoV-2 este transmis și pe cale sexuală…ar fi un pas vital în prevenție”, au declarat medicii, într-un articol științific publicat de JAMA Network Open.

Într-un experiment anterior, în care au fost analizați 12 pacienți cu COVID-19 din China, desfășurat în lunile februarie și martie, probele de lichid seminal au ieșit negativ la testul SARS-CoV-2.

Allan Pacey, profesor de andrologie la Sheffield University din Marea Britanie, a declarat că studiile nu pot fi considerate concludente, deoarece au existat unele probleme tehnice în privința testării lichidului seminal pentru virusuri. El a declarat că prezența coronavirusului în lichidul seminal nu a putut arăta dacă virusul este activ și capabil să determine o infecție.

„Totuși, nu ar trebui să ne surprindă faptul că virusul care determină COVID-19 este prezent în lichidul seminal al unor pacienți, deoarece același lucru s-a întâmplat cu virusuri precum Ebola și Zika”, a declarat Pacey.

Sheena Lewis, profesor de medicină reproductivă la Universitatea din Belfast, a declarat că studiul este similar altor cercetări, care au demonstrat că, la nivelul unor mostre de lichid seminal, virusul poate exista în cantități foarte reduse sau lipsește cu desăvârșire.

„Totuși, efectele pe termen lung ale SARS-CoV-2 asupra fertilității bărbaților nu sunt deocamdată cunoscute”, a avertizat Lewis.

sursa: gandul.ro