Părinți de nota 10

Ce trebuie să facă miile de români care și-au plănuit vacanța de vară în afara țării

Deși șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis românilor să nu își facă încă planuri de vacanță, sunt deja mii care au plătite în avans vacanțe în resorturile din Turcia. În ciuda faptului că nu se știe exact cum vor evolua lucrurile după încheierea stării de urgență, mulți se gândesc la vacanța de vară. Însă s-ar putea că lucrurile să fie un pic mai complicate decât în anii trecuți. Ministrul Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, a anunțat că anul acesta turiștii vor avea nevoie de certificare care să ateste că nu au coronavirus.
Anual, mii de români își petrec vacanța de vară în resorturile all inclusive din Antalya, dar și din alte regiuni însorite ale Turciei. În plină pandemie de coronavirus, turcii vor să se asigure că turiștii care le ajung în resorturi sunt sănătoși, motiv pentru care vor să ceară certificate care să ateste că nu au virusul. Poate că suna simplu, însă în momentul de fata este… complicat. Deocamdată nicio tara nu eliberează astfel de certificate, iar testele de coronavirus sau pentru depistarea anticorpilor nu se fac (încă) la cerere.

Turcii spun că hotelurile lor, aeroporturole și atracțiile turistice vor fi dezinfectate și organizate astfel încât să permită distanțarea socială.

De asemenea, turiștilor le va fi luata temperatura. Membrii staff-ului trebuie să respecte și ei regulile impuse – să aibă certificare care să ateste că nu au coronavirus.

Și grecii vor să introducă certificatele de sănătate
Guvernul elen se gândește serios cum să iasă din criză și să scape de pandemia de coronavirus, iar Haris Theoharis, Ministrul Turismului din Grecia a vorbit inclusiv despre deschiderea sezonului estival.

Potrivit presei din străînătate, aproximativ 65% dintre hotelurile din Grecia ar putea intra în faliment în scurt timp din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că turismul trebuie salvat rapid. Astfel, Haris Theoharis a dezvăluit că începând cu data de 1 iulie lumea ar putea merge din nou la mare în Grecia, aceasta fiind și una dintre destinațiile preferate de români vara.

Haris Theoharis a mai dezvăluit că guvernul elen ia în calcul introducerea unui „pașaport de sănătate” prin care oamenii să demonstreze că nu au coronavirus, că nu au fost niciodată infectați sau că au avut coronavirus și că s-au vindecat.

„Ceea aşteaptă oamenii şi operatorii de turism de la noi este să ne punem cu toţii de acord cu procedurile de sănătate şi să anunţăm un calendar clar, astfel încât să putem începe deschiderea hotelurilor. După părerea mea, dacă ne ocupăm de efectuarea testelor de la ţară la ţară, va fi foarte dificil. Dar dacă suntem cu toţii de acord de la început, atunci le-am putea face în punctele de intrare, la aeroport… Dacă ar fi să îi dăm un nume, ar fi un fel de paşaport de sănătate”, a spus Haris Theoharis, Ministrul Turismului din Grecia.

Raed Arafat: „Aș fi încă rezervat să spun cuiva să-și facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu”
Deși șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu vrea să le dea speranțe false românilor legate de vacanța de vară.

“Nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone. Pentru România, trebuie să vedem cum merg lucrurile și cum merg procedurile de relaxare a restricțiilor. Dacă vom ajunge la o relaxare mai largă sau nu, pe baza evoluției bolii. Așa că încă e devreme să vorbim de concedii,” a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Excursiile cu cortul sau rulota ar putea fi noul trend
Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, a declarat luni pentru AGERPRES că excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni, cel puţîn în următorii doi-trei ani, un nou trend.

El a precizat că, în condiţiile în care va exista un context general favorabil în ceea ce priveşte scăderea numărului de cazuri cu noul coronavirus, s-ar putea lua calcul în această vară o destinaţie de vacanţă, „ideal” în ţară şi nu în zone aglomerate.

„Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării aici trebuie să avem grijă la destinaţie – adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun”, a adăugat Gheorghiţă.

În opinia acestuia, trebuie să se evite locurile de cazare în care este un număr mare de persoane, precum hotelurile cu programe all inclusive.

„Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. – de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziţie programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament şi mai puţin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turişti. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată”, a arătat medicul.

Cei mai mulți români își vor petrece vacanța în țară
Turismul românesc vă fi prioritar în această vară şi cred că românii se vor simţi în siguranţă în ţara lor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Eu cred că românii se vor gândi la călătorie când se vor simţi în siguranţă şi se vor simţi în siguranţă în ţara lor. Eu cred că turismul românesc va fi prioritar în această vară. Toţi sperăm că să ridicăm din restricţiile impuse în momentul de faţă şi aştept veşti în primul rând de la Ministerul Sănătăţîi vizavi de acest lucru, pentru că oricât am vrea noi la Ministerul Economiei, oricât am vrea noi operatorii economici din turism să pornim turismul, dar atâta timp cât din partea celor care răspund de sănătatea populaţiei nu avem un verde, un green light nu putem face mare lucru”, a precizat Popescu, la Realitatea Plus.

În ceea ce priveşte călătoriile în afara ţării, ministrul a precizat că în primul rând trebuie deschise graniţele ţării, decizie pe care nicio ţară încă nu a luat-o.

„Ca să putem călători în altă ţară trebuie să deschidem graniţele ţării. Nu am văzut până acum nicio ţară că şi-a deschis frontierele, haideţi să le luăm treptat, pas cu pas, să vedem că s-au deschis frontierele celorlalte ţări şi că putem călători ca înainte liber în Europa şi evident că atunci când vom putea călători şi ne vom putea simţi în siguranţă şi vom simţi această nevoie, vom pleca toţi. Sunt convins. Şi eu şi dumneavoastră şi toţi românii ne dorim să avem o vacanţă cât de mică ca să ne odihnim după această criză”, a subliniat Popescu.