Este foarte important sa stim sa ne spalam hainele daca dorim ca acestea sa reziste mai mult. In acest articol am identificam cele mai des intalnite 15 greseli pe care le facem cand spalam rufele. Iata care sunt.
1. Nu le sortam cum trebuie.
Nu este de ajuns sa le diferentiem numai pe culori, ci trebuie sa acordam atentie si tipului de material. Spre exemplu, hainele din lana ar trebui spalate separat, iar prosoapele nu ar trebui amestecate cu hainele din fibra sintetica.
2. Insistam prea mult pe pete.
Sa nu va mire daca apare o gaura in locul petei pe care ati incercat din greu sa o indepartati. Daca vreti sa indepartati petele, nu trebuie sa le frecati prea tare. Este de ajuns sa puneti detergent pe ea si sa lasati sa se absoarba.
3. Folositi prea mult dero.
Folosirea unei cantitati prea mare de detergent cauzeaza formarea de spuma ce poate face ca mizeria sa se stranga la nivelul gulerului tricourilor sau camasilor. Astfel, in loc sa devina mai curate, hainele devin mai murdare.
4. Nu acordati atentie fermoarelor.
Fermoarul trebuie bine inchis inainte de a baga hainele la spalat, altfel riscati ca simtii sa sara si sa distruga hainele.
5. Incheierea nasturilor. Amintiti-va ca intotdeauna sa descheiati nasturii hainelor, altfel acestia se vor desprinde si hainele vor arata neingrijit.
6. Folositi prea mult inalbitor.
Inalbitorul afecteaza tesutul si hainele se vor deteriora mai repede. De aceea, este de preferat sa fierbeti lenjeria si sa adaugati putin suc de lamaie in apa.
7. Spalarea costumelor de baie in masina de spalat. Costumele de baie si alte haine din latez sau elastan nu trebuie spalate la masina de spalat. Se recomanda sa le spalati la mana in apa rece.
8. Punerea masinii de spalat pe pauza. Unii oameni considera ca suprasolicita masina de spalat daca spala in mai multe cicluri, asa ca o pun pe pauza. Este gresit. Este bine sa lasati masina de spalat sa mearga caci va folosi mai putina energie electrica.
9. Folosirea unui singur ciclu pentru spalarea pernelor si paturilor. Daca spalati pernele de fulgi sau patura la masina de spalat, puneti 2 ciclcluri consecutiv: fulgii retin spuma, asa ca este posibil sa ramana sapun in interiorul pernelor.
10. Spalarea hainelor fara o sortare. O activitate care nu place nimanui este cea de a cauta sosetele in masina de spalat. Mai bine este sa spalati numai sosetele o data.
11. Folosirea balsamului pentru spalarea prosoapelor. Substantele chimice din balsam reduc capacitatea de absorbtie a prosoapelor, mai bine sa nu puneti deloc.
12. Spalarea prea multor haine deodata. Nu incarcati masina de spalat caci se poate strica.
13. Spalarea gresita a gecilor si hanoracelor. Pentru a nu deteriora gecile si hanoracele,puteti pune 3 mingii de tenis in masina caci vor absoarbe spuma.
14. Folosirea unor detergenti prea scumpi. Exista si alternative mai ieftine si mai eficiente, spre exemplu sarea care face ca hainele sa fie mai stralucitoare sau creta care indeparteaza petele. Sucul de lamaie face hainele mai moi si le ofera un miros placut.
15. Nu aveti grija de masina voastra de spalat. Chiar daca si-a incheiat ciclul de spalare, nu inchideti masina de spalat, lasati-o deschisa pentru a se usca. O data pe an, puneti masina pe ciclu de spalare doar cu apa calda si otet.