Părinți de nota 10

Disperare din cauza banilor, după o lună de pandemie în Italia: „Totul s-a schimbat, totul. Asta nu e viață!”

După exact o lună de carantină în toată țara, în Italia se resimte puternic lipsa banilor. Guvernul de la Roma a fost de acord să plătească o parte din salariile celor care nu mai au unde să muncească, dar încă nu a trimis banii. Situația începe să fie tragică în familiile în care toți membrii au rămas fără venituri.

„În acest moment, nu am de unde să câștig bani.”

„Copiilor le este foame. Ne sufocăm aici.”

Italienii aflați sub carantină nu muncesc de o lună.

„Am primit un telefon de la un prieten. Plângea, și-a cheltuit toate economiile, mai avea 2,5 euro în buzunar. După ce am închis telefonul, am decis să mergem să facem niște cumpărături și să i le ducem”, spune inițiatorul proiectului.

Doi tineri duc alimente celor care au nevoie.

„Când am văzut că lacrimile de disperare se transformă în speranță, mi-a dat putere și ideea de a începe acest proiect”, mai spune el.

Stefano e agent imobiliar și acum nu-și poate hrăni copiii.

Reporter BBC: Cum este să te trezești deodată fără bani?

Stefano: „E foarte greu, pentru că niciodată nu am trăit așa ceva. Ne-am schimbat viața de la o zi la alta. Totul s-a schimbat, totul. Asta nu e viață!”

Maria Rosa: „Făceam curățenie pentru mai multe familii, dar nu mai am slujbă acum. Așa că acum nu mai avem de muncă și am rămas fără niciun sprijin. Când ești mama, te porți un pic ca un animal sălbatic. Îți faci griji pentru ce pui pe masă. Eram disperată. Mi-am spus că ne sufocăm aici.”

Inițiativa se numește „Un curcubeu pe fiecare stradă”. Oamenii lasă alimente pe stradă pentru nevoiași.

Reporter BBC: Virusul acesta a afectat Italia atât de mult. Mii și mii de oameni au murit, dar a furat și viața de zi cu zi a oamenilor, a furat viitorul oamenilor, le-a luat ultimii bani.

Guvernul Italiei le-a promis oamenilor bani. După o lună, oamenii nu i-au primit bani.

Maria Rosa: „Din păcate, guvernul acționează lent.”

„Oamenii trebuie să mănânce în fiecare zi. Copiii fac foamea. Foarte mulți oameni trec prin aceste greutăți. În opinia mea, singurul mod în care vom fi bine este dacă ne ajutăm între noi, de la om la om”, mai spune inițiatorul proiectului.

Guvernul Italiei promite că va grăbi plățile.

Stefano: „Vreau să am un viitor pentru mine, pentru familia mea, pentru copiii mei. Nu știu ce fel de lume le pot lăsa. Nu știu acum.”