Părinți de nota 10

Angela Merkel, apel de ultima ora pentru toti oamenii: ″Nu degeaba expertii spun ca bunicii si nepotii nu trebuie sa se intalneasca in aceasta perioada″

Lupta impotriva noului coronavirus este ″cea mai mare provocare″⁣ pe care a cunoscut-o Germania dupa al Doilea Razboi Mondial, a declarat miercuri Angela Merkel intr-un mesaj televizat catre natiune.

Este o premiera pentru sefa executivului german aflata la al patrulea mandat, gest la care ea nu a recurs nici macar in timpul crizei financiare din 2008-2009, potrivit Agerpres.

″De la Reunificarea germana, nu, de la al Doilea Razboi Mondial, nu a mai existat pentru tara noastra o provocare ce sa depinda atat de mult de solidaritatea noastra comuna″, a subliniat Merkel.

″Cred cu fermitate ca vom reusi in aceasta sarcina daca toti cetatenii o vor considera cu adevarat sarcina lor’’, si-a atentionat ea concetatenii. Un apel venit in timp ce numerosi cetateni germani, mai ales din randul tinerilor, trateaza cu lejeritate consemnele date de autoritati pentru limitarea contactelor sociale astfel incat sa nu se raspandeasca si mai mult epidemia de coronavirus.

Merkel a amintit in mesajul sau masurile impuse in Germania si in Europa, unde libertatea de circulatie a fost restransa pentru a se incerca stoparea pandemiei.

″Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a calatori si de circulatie a fost un drept castigat cu greu, asemenea restrictii nu pot fi justificate decat de o necesitate absoluta″⁣, a explicat Angela Merkel, ea fiind originara din fosta Germanie comunista.

″Intr-o democratie, ele nu ar trebui sa fie vreodata decise cu usurinta si numai daca sunt temporare. Dar (restrictiile – n.red.) sunt in acest moment indispensabile pentru a salva vieti’’, a insistat sefa guvernului de la Berlin.

Apelul lansat de Merkel

Ea a lansat asadar ″un apel″⁣ la respectarea regulilor de distantare sociala in Germania, unde insa masuri ferme de izolare a cetatenilor nu au fost deocamdata decise de autoritati, spre deosebire de Italia, Spania sau Franta.

″Fara strangeri de mana, spalatul riguros al mainilor si pastrarea unei distante de cel putin un metru si jumatate de persoana urmatoare si, daca este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte in varsta, intrucat ele sunt expuse in mod deosebit″⁣, a amintit Angela Merkel cateva masuri pe care fiecare ar trebui sa le respecte pentru a putea combate aceasta pandemie.

″Nu degeaba expertii spun ca bunicii si nepotii nu trebuie sa se intalneasca in aceasta perioada″⁣, a insistat ea, sugerand ca, pentru a-i proteja pe varstnici ,contactul cu acestia sa fie mentinut prin ″⁣apeluri telefonice, e-mailuri si eventual scriind din nou scrisori’’, a insistat ea.

De asemenea, Merkel a criticat cumparaturile masive observate in supermarketuri. ″Stocarea are un sens (…) Dar cu moderatie. Acumularea (de produse) ca si cand in curand nu s-ar mai gasi nimic este inutila si denota lipsa de solidaritate″⁣, a punctat Merkel la finalul mesajului sau, potrivit stirileprotv.ro.

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..