Părinți de nota 10

Autoizolare în vreme de coronavirus. Ghid de supraviețuire: ce trebuie să ai în casă pentru a rămâne sănătos şi fericit

Să trăim în casă autoizolați sau în carantină, pe timpul pandemiei de coronavirus, nu este lucru ușor. Specialiștii recomandă în primul rând să nu ne panicăm, dar şi să avem mese bogate în proteine şi alimente cu vitaminele B, C şi D, să ne hidratăm, să facem puțin sport şi să avem medicamente de bază precum paracetamolul.

Nutriție
O dietă echilibrată e vitală pentru sănătate – în special în cazul oamenilor în vârstă, care ies rar din casă şi au nevoie de minerale şi vitamine. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masa musculară şi acumulăm grăsime. Iar studiile arată că aceste procese se accelerează dacă suntem inactivi. De aceea, avem nevoie de proteine la micul dejun, prânz şi cină. Însă organismului îi trebuie şi activitate fizică pentru a transforma proteinele în muşchi.

Suplimente
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce tot mai greu vitamina D în prezența soarelui. Oamenii care ies rar la soare au nevoie de un surplus de vitamina D, care e vitală pentru oase şi dinți sănătoşi.

În lipsa legumelor şi fructelor proaspete şi cele înghețate sunt o sursă bună de vitamina C. Nivelul scăzut de vitamina B12 a fost corelat cu un risc mare de atac cerebral şi demență. O sursă bună de vitamina B12 sunt legume precum spanacul şi brocoli, chiar şi congelate.

Hidratare
Recomandarea pentru adulți e să consume 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, însă lipsa activității compromite acest obiectiv. Iar unii oameni beau deliberat mai puține lichide, pentru a nu fi nevoiți să meargă mai des la toaletă.

Partea bună e că şi băuturile care conțin cofeină contează, deci şi cafeaua şi ceaiul sunt opțiuni recomandate. Iar consumul de lichide ar trebui completat cu cel de fibre.

Mișcare
O perioadă lungă de sedentarism poate avea efecte negative asupra masei musculare. De aceea, e important să ne ridicăm măcar o dată pe oră.

Plimbări de 10 minute, de mai multe ori pe zi, în grădină, de exemplu, sunt recomandate. Urcatul scărilor e recomandat pentru inimă, plămâni şi muşchii picioarelor.

Medicamente
Pe lista medicamentelor care nu trebuie să lipsească din casă sunt:

paracetamolul – tratează durerile şi reduce febra;
gelul cu ibuprofen – bun pentru durerile reumatice şi musculare;
siropul de tuse – recomandarea e să fie folosit seara, deoarece are efect sedativ;
bandajele elastice;
un termometru digital.

Loading...