Părinți de nota 10

Măsurarea temperaturii bazale, un ajutor indispensabil în conceperea unui copil

Măsurarea temperaturii bazale este o metodă eficientă şi la îndemână de a-ţi creşte şansele să rămâi însărcinată. Cum se face, ce fel de termometru să foloseşti şi cum să interpretezi un grafic află în articol.

Pe parcursul unei luni, corpul nostru suferă numeroase modificări legate de ciclul menstrual. Aşa cum profilul nostru hormonal variază, şi temperatura corpului (numită temperatura bazală -TB, adică temperatura corpului dimineaţa devreme, imediat după trezire) se modifică în funcţie de momentele-cheie ale ciclului menstrual, cum este ovulaţia. Astfel, puţin înainte, în timpul ovulaţiei şi puţin după această perioadă, temperatura corpului creşte cu 0.15 -0.5 grade Celsius. Înseamnă, însumat, între 12 şi 16 zile. Temperatura ar trebui să înceapă să coboare în prima zi a ciclului.

La începutul perioadei menstruale, nivelul temperaturii bazale este de 36,1 grade Celsius până la 36,38 grade Celsius. Dacă însă temperatura ta este mai ridicată în această perioadă şi observi că lună de lună acest lucru se repetă, nu te îngrijora. Probabil corpul tău produce mai mult progesteron, care influenţează nivelul temperaturii bazale. Imediat după ce se termină ciclul menstrual, vei observa cum temperatura scade. Important este ca valorile temperaturii să păstreze o regulă de la lună la lună.

Când are loc ovulaţia?
De ce te ajută să cunoşti temperatura bazală? Ovulaţia are loc, de regulă, cu o zi înainte ca temperatura bazală să înceapă să urce. Dar există şi excepţii, când ovulul este eliberat cu câteva zile înainte sau la o zi după. Dacă temperatura, în maximul ei, a rămas aşa timp de trei zile, înseamnă că ovulul nu a fost fecundat. Dacă temperatura rămâne ridicată pentru mai bine de două săptămâni atunci semne bune aduce barza. Temperatura rămâne ridicată până la începutul trimestrului 2 de sarcină.

Paşii de urmat
Cum orice mişcare modifică temperatura corpului, este important ca nivelul TB să fie măsurat dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit. Păstrează lângă pat, în vecinătatea ta, graficul unde-ţi notezi TB, un creion şi termometrul. La fel de important, nu bea apă, nu mânca nimic înainte, pentru că şi procesul de digestie modifică temperatura corpului. Iar cum ai observat, creşterile de temperatură datorate ovulaţiei sunt destul de mici. De aceea este bine să fii foarte exactă în măsurarea temperaturii.

Temperatura bazală trebuie măsurată în acelaşi moment al zilei, după trei-patru ore de somn, timp de mai multe luni, pentru a observa dacă organismul tău are o anumită ciclicitate. Dacă ai de gând să dormi mai târziu într-o zi, este indicat să te trezeşti special pentru a-ţi lua temperatura bazală.

Începe să măsori temperatura în prima zi a ciclului menstrual.
Foloseşte mereu aceeaşi metodă de măsurare: fie pe cale orală, fie vaginală sau rectală. Temperaturile din vagin şi din rect sunt cu 0.5 grade Celsius mai mari decât cele măsurate pe cale orală.

Menţine termometrul pentru cinci minute.
Ca măsurătorile să fie mai precise, ai nevoie de un termometru special de sticlă, care are diviziuni mai mici, de 0.05 grade Celsius. Termomentrele pentru corp au diviziuni mai puţine, astfel încât nu vei putea surprinde cu exactitate creşterile uşoare. Dacă mercurul se opreşte între două linii, notează valoarea mai joasă.

De ce variază?
Modificările hormonale sunt responsabile de variaţiile de temperatură ale corpului nostru. Astfel, în perioada dinaintea ovulaţiei, corpul nostru produce estrogen, care are ca rezultat scăderea temperaturii. La ovulaţie, intră în scenă un alt hormon feminin, progesteronul, care duce la creşterea temperaturii bazale. Cum se opreşte secreţia de progesteron, şi temperatura bazală scade.