Părinți de nota 10

Dr. Ruxandra Albu, despre febra în sarcină: ”Sub nicio formă nu vom administra antibiotic”

Femeile însărcinate sunt mai vulnerabile în faţa virozelor respiratorii, dar şi a gripei. În caz că se instalează febra, femeia însărcinată trebuie să anunţe medicul curant şi să nu administreze medicamente fără sfatul acestuia. Medicul primar în obstetrică–ginecologie, Ruxandra Albu a specificat ce alte măsuri trebuie să ia gravidele în caz de febră.

Febra este un simptom comun în virozele respiratorii şi mai ales în cazurile de gripă. Deşi este un semnal al organismului că luptă cu o infecţie, la fel ca în cazul sugarilor – febra la gravide sperie. Ce medicamente se pot administra în sarcină împotriva febrei? ”Atunci când vine vorba de febră se poate administra acetaminofen la recomandarea medicului” precizează medicul ginecolog Ruxandra Albu.

Nasul înfundat este de asemenea, un alt simptom al răcelii şi gripei. Cum se pot elibera căile nazale în cazul gravidelor? ”Se poate folosi cu încredere apa de mare pentru nas înfundat” recomandă dr. Albu.

Tusea se poate instala şi dura chiar multe zile după dispariţia simptomelor de gripă sau răceală. Cum se poate calma tusea în cazul gravidelor? ”Medicul poate prescrie anumite siropuri de tuse în cazul apariţiei acesteia la gravide”, a mai adăugat medicul specialist.

Au voie să ia antibiotice gravidele? ”Sub nicio formă nu vom administra antibiotic în cazul unei infecţii virale ci doar prin apariţia unor complicaţii – suprainfecţii bacteriene confirmate în laborator şi prin investigaţii suplimentare”, avertizează dr. Ruxandra Albu.