Părinți de nota 10

Bebelusul nascut cu coronavirus. Ce trebuie să știe mămicile

Nou-născut, testat pozitiv pentru coronavirus. Pe 14 martie, un nou-născut din Londra a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2, coronavirusul responsabil pentru actuala pandemie. Sugarul este cel mai tânăr caz din Marea Britanie și probabil cel mai tânăr din întreaga lume. Anterior, un bebeluș din China a fost declarat pozitiv la doar 30 de ore.

Mama copilului a fost dusă la spitalul universitar North Middlesex cu suspiciune de pneumonie, iar rezultatul pozitiv pentru SAR-CoV-2 a venit după ce a născut. În acest moment nu este clar dacă bebelușul a contractat virusul de la contact după naștere sau din pântece. De asemenea, nu este clar dacă copilul a dezvoltat COVID-19, starea generată de virus.

„Doi pacienți de la spitalul universitar North Middlesex au testat pozitiv pentru coronavirus. Unul a fost transferat într-un centru de specialitate, iar unul este tratat într-o cameră de izolare”, a precizat The North Middlesex University Hospital NHS Trust, într-un comunicat, relatează The Guardian.

„Siguranța pacienților și a personalului nostru este prioritatea noastră”, a continuat declarația, astfel că, în urma îndrumărilor de la Public Health England, curățăm în mod regulat profund zonele în care sunt îngrijiti pacienții și personalul care a fost în contact strâns cu aceștia”.

Până în prezent, nu există dovezi că noul coronavirus poate fi transmis în pântece. Un studiu de caz publicat astăzi în Frontiers in Pediatrics de cercetătorii din China sugerează că infectarea în timpul sarcinii nu afectează imediat copilul. Raportul a documentat patru femei însărcinate din Wuhan care au fost infectate cu COVID-19 și au născut bebeluși sănătoși care au fost negativi. Este important de menționat că acesta este un studiu de caz, care de obicei nu solicită cauzalitate sau explicație, deci nu este o dovadă că transmiterea in uter nu se întâmplă, iar daca implică o mamă care a fost testata pozitiv pentru SARS-CoV- 2, nu este garantat să-i transmită si copilului.

Se consideră că riscul pentru copii este minim, în concordanță cu epidemiile anterioare precum SARS și MERS, care au fost cauzate de viruși similari. Studiile privind populația sugerează că copiii par a experimenta infecții mai ușoare sau nu prezintă niciun simptom.