Părinți de nota 10

De la ora 00:00 intra au intrat aceste reguli. Sunt obligatorii în starea de urgență. Dosare penale pentru cei care le incalcă

Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă în care a declarat care sunt regulile din 16 martie 2020 din momentul în care întra în vigoare starea de urgență.

Declarațiile și regulamentul în starea de urgență
Premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul este pregătit să adopte măsuri pentru susținerea companiilor afetate de pandemie, nominalizând domenii precum transporturile, cele de marfă, restaurante.

“Am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și să pregătească măsuri care să susțină toate domeniile economice. Este clar că în transporturi, rutier, de marfă, în domeniul ospitalității- cafenele, restaurante, ca și în alte domenii, impactul este foarte mare și Guvenrul este pregătit, printr-o consultare amplă cu patronate și indicate, să adopte măsuri rapide pentru companiile din domeniile afectate și a angajaților care riscă să aibă de suferit”, a declarat Ludovic Orban.

O altă măsură care ar putea fi aplicată este limitarea prețurilor unor produse, pentru a evita specuala. Premierul a oferit exemplele măștilor, mănușilor, biocidelor, dezinfectanților și altor echipamente de protecție sanitare.

Pe lângă procedurile de achiziție rapidă a celor necesare, premierul a vorbit și despre întărirea Direcțiilor de Sănătate Publică, a Ministerului Internelor, a capacității spitalelor de a furniza servicii de sănătate.

Premierul Ludovic Orban a anunțat azi că vor fi achiziționate, în zilele următoare, aparate de testare a COVID-19. Este vorba despre un număr de 20 de aparate, la care se adaugă și 1.000 de kituri pentru fiecare.

“Va exista o formă finală a decretului care va cuprinde măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri, cum sunt cele din domeniul economic, de susținere a angajaților de la aceste companii. (…) Obiectivul nostru este de creștere a capacității de diagnosticare, pentru asta e nevoie de creșterea numărului de aparate pe care se realizează aceste teste și a numărului de persoane care au competența să facă aceste analize”, a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că vor fi folosite și câteva aparate, din cele 23 pe care le are ANSVSA.
Cât privește achiziția de noi aparate, aceasta va fi făcută săptămâna viitoare, fiind vorba despre 20 de aparate și 1.000 de kituri pentru analize pentru fiecare.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, prin videoconferință, că în decretul privind instituirea stării de urgență ar putea fi prevăzută plafonarea prețului la medicamente, măști de protecție sau dezinfectanți.

„O altă măsură care sigur va fi luată este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de față. Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți și alte categorii de produse. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi una pe care noi o vom considera absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe de presă.

Un alt efect al instituirii stării de urgență vizează facilitatea achiziției rapide a produselor din domeniul sănătății și întărirea instituțiilor statului care se luptă cu epidemia de coronavirus.

„Se știe că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanțe, de medicamente, echipamente de protecție, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, din cauza cererii crescute din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obținem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei. Întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul MAI, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienții și de a proteja serviciile de sănătate absolut necesare”, a adăugat Orban.

Klaus Iohannis a anunțat că va decreta stare de urgență, începând de luni. Numărul cazurilor cu coronavirus în România a ajuns la 139.

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică, într-o videoconferință, că pensiile ar putea fi plătite mai devreme, însă doar cele care sunt plătite prin intermediul băncilor. Șeful Executivului ne asigură, însă, că plata pensiile prin poștă nu va întârzia.

„Au existat mai multe discuții în privința plății pensiilor. Încă nu am luat o decizie. Au fost propuneri să se plătească anticipat pe două luni. Vom asigura pensiile la timp și într-adevăr în ceea ce privește pensiile care sunt plătite prin intermediul băncilor, nu prin intermediul poștei, vom încerca să fie plătite mai repede”, a anunțat Ludovic Orban, într-o videoconferință de presă.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, începând de luni, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 139.