Părinți de nota 10

Mămicile care nasc după vârsta de 35 de ani își prelungesc astfel viața

Decizia de a deveni mamă după o anumită vârstă implică anumite riscuri pe care îmbătrânirea organismului le impune cu sau fără voința noastră, fenomen care naște, pe lângă riscurile medicale, și o sumedenie de prejudecăți sociale. De aceea, o sarcină peste 35-40 este adesea judecată subiectiv de către societate. Desigur, în cele din urma decizia aparține exclusiv părinților, dincolo de prejudecați, riscuri sau alte implicații exterioare.

Avem însă vești bune pentru graviduțele de peste 35 de ani. Un studiu american publicat recent în revista Journal of Medicine vine în sprijinul femeilor care decid să devină mame la o vârstă înaintată, ajungând la o concluzie surprinzătoare – maternitatea la vârste înaintate prelungește viața.

Concret, statisticile rezultate în urma studiului au scos în evidență faptul că femeile care fac copii după 33 de ani au de două ori mai multe șanse să trăiască până la vârsta de 95 de ani, față de cele care nasc ultimul copil înainte de a împlini 29 de ani. Studiul, efectuat de cercetători de la Universitatea din Boston, se bazează pe urmărirea parcursului vieții a 311 femei care au decedat la vârstă de 95 de ani (sau mai mult), în paralel cu cel al unui număr de 151 de femei care au murit la vârste mai mici.

Dacă pentru publicul larg concluziile studiului american pot părea bizare, pentru cercetători ele par a fi firești, întrucât se pare că ele au la bază o motivație genetică. Thomas Perls, autorul principal al studiului, consideră că fenomenul care face ca maternitatea tardivă să fie corelată cu longevitatea, ține de genetică. Genele care permit unei femei cu o vârstă înaintată să conceapă și să nască un copil pe cale naturală sunt aceleași cu genele care joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Aceste gene au un rol important și în cazul diminuării riscului unor boli legate de bătrânețe, cum ar fi problemele cardiace, diabetul, cancerul etc. Explicația longevității ține, prin urmare, de factorul genetic.

O femeie ajunge târziu la menopauză atunci când corpul sau îmbătrânește mai lent. Pe termen lung, obiectivul cercetătorilor americani este acela de a înțelege esența acestui proces de îmbătrânire, pentru a putea inventa medicamente care să îl poată încetini.

Maternitatea tardivă presupune însă și anumite riscuri
Maternitatea după vârsta de 35 de ani presupune însă și anumite riscuri, dincolo de aceste cercetări încurajatoare și dincolo de prejudecățile societății pe care avem libertatea de a le ignora. În primul rând, pentru aspirantele peste 35 de ani, principalul risc este acela de a nu reuși să rămână însărcinate pe cale naturală, deoarece după această vârstă fertilitatea este în scădere constantă. Iar odată depășit acest risc, fie pe cale naturală, fie prin metode artificiale, alte riscuri se pot profila pe parcursul sarcinii.

Riscurile pentru mamă
Maternitatea tardivă are un risc crescut în ceea ce privește diabetul gestational și hipertensiunea, afecțiuni care pot fi deja prezente de la o anumită vârstă, într-o formă latentă, și pe care sarcina le scoate la iveală.

Eventualele antecedente ginecologice își pot pune, de asemenea, amprenta asupra unei sarcini tardive. Cicatricile în urma unor intervenții chirurgicale, fibroamele etc. pot complica cele nouă luni de sarcină. Nașterea în sine prezintă și ea o serie de riscuri și posibile complicații. Cel mai mare este riscul de hemoragie în timpul nașterii, de aceea majoritatea medicilor recomandă nașterea prin cezariană.

De asemenea, travaliul poate fi mai lung. Riscul de moarte maternală este și el mai ridicat decât la mămicile mai tinere, însă, din fericire, el este în general foarte scăzut în epoca contemporană, în care medicina este atât de evoluată.

Riscurile pentru bebeluș
Principalul risc pentru bebeluș este legat de anomaliile cromozomiale. Îmbătrânirea ovarelor, odată cu organismul femeii poate să conducă la conceperea unor ovule cu o calitate mai slabă, în care pot apărea anomalii cromozomiale. Ovulul poate deveni neviabil, ducând la pierderea sarcinii sau riscurile se pot materializa în afecțiuni grave ale bebelușului. Spre exemplu, riscul de trisomie 21 crește odată cu vârsta mamei – dacă la 20 de ani el este de 1/1500, atunci la 40 de ani este de 1/111. În schimb se diminuează riscul malformațiilor cardiace ale bebelușului, care este mult mai mare la mămicile mai tinere.

Bucuria de a deveni mămică este imensă la orice vârstă și nimeni nu are dreptul de a decide când trebuie trăită această experiență unică. Însă, înainte de a opta pentru o maternitate tardivă, este bine să consulți un medic specialist și să iți faci un bilanț medical, pentru a depista eventuale disfuncționalități ale organismului care, inevitabil, este supus unui proces de îmbătrânire, și pentru a le putea gestiona corect, astfel încât sarcina să decurgă normal și să te poți bucura de minunea de a deveni mamă, indiferent de vârstă.