Părinți de nota 10

Cum să îți ferești bebelușul de asfixiere cu mâncare

Toate alimentele pot implica un risc de asfixiere pentru bebeluși însă cele care sunt tari și întregi cu precădere. Un copil care s-a înecat trebuie examinat de un doctor pentru a verifica dacă nu au rămas resturi alimentare în tractul respirator. Acestea pot duce la inflamații și infecții respiratorii (pneumonia de aspirație).

Alimente care pot provoca asfixierea la copii și care trebuie evitate înainte de trei ani dar și pentru copiii mai mari:

floricele de porumb
struguri
cireșe
afine
fructe de pădure
mazăre
măsline
stafide
fructe uscate
covrigei
bucăți de carne
bucăți de bacon
jeleuri
gumă
orice tip de bomboane
bucăți tare de fructe necoapte
pielițe de legume și fructe
boabe de porumb întregi
fibre de legume (țelină, dovleac, cartofii dulci)
felii de mere sau fructe tari
legume cu frunze late
bucăți de morcov prea subțiri
alimente grase și lipicioase
nuci din batoane de ciocolată
acadele (pot ieși de pe băț)
Ce trebuie să faceți pentru a vă feri bebelușul de asfixierea cu mâncare:

nu lăsați niciodată copilul să mănânce dacă nu este într-o poziție dreaptă;
bucățile de mâncare trebuie să fie îndeajuns de mici astfel încât, chiar dacă nu sunt mestecate de loc să nu ramână în gât;
aveți grijă la alimentele zemoase care pot fi inhalate ușor pe trahee;
dați bebelușului doar câteva bucățele de carne de ronțăit odată (cantitățile trebuie sa fie mici să nu se înece);
priviți-vă întotdeauna bebelușul cu atenție în timp ce mănâncă, nu vă întoarceți niciodată cu spatele și nu ieșiți niciodată din cameră;
feliați mai întâi crenvurștii pe lung (nu este un aliment recomandat dar totuși dacă il folosiți respectați recomandarile de administrare);
avertizați-vă copiii mai mari în privința înecării;
avertizați-vă bona referitor la alimentele interzise
Ce trebuie făcut dacă bebelușul se îneacă:

sunați la 112
în cazul copilului mic, pentru dezobstrucția căilor respiratorii stand în șezut pe scaun sau pe un genunchi poziționați copilul pe genunchiul liber cu fața în jos susținându-l cu o mână sub piept iar cu cealaltă palmă îi aplicați 4 -5 lovituri ușoare, brusc între omoplați.
dacă metoda nu a avut succes, realizati manevra Heimlich, care constă în poziționarea în spatele pacientului, acesta fiind așezat sau în picioare, cu unul dintre picioarele între picioarele acestuia, se fixează un pumn deasupra ombilicului și sub stern, iar cu cealaltă mână se acoperă pumnul și se împinge cu o mișcare bruscă abdomenul de jos în sus, în felul acesta realizându-se o presiune intraabdominală crescută pentru a favoriza expulzia corpului străin. Dacă rezultatul nu se obține la prima manevră, aceasta va fi repetată de 4-5 ori.
în cazul sugarilor, așezați copilul pe o mână cu capul mai jos decât corpul susținandu-i umerii și fața cu degetele, iar mâna liberă se poziționează cu degetele pe ceafă și cu baza palmei îi aplicați brusc 4-5 lovituri ușoare între omoplați. În cazul în care corpul străin nu a fost expulzat, realizați copresii abdominale cu două degete.
nu băgați mâna în gura bebelușului decât dacă vedeți bucata de mâncare, împingeți pe margini și în afară, niciodată înăuntru.

Loading...