Părinți de nota 10

Robocop, Facebook sau Lucifer: prenume de copii care au fost interzise în diferite țări ale lumii

O mulțime de guverne din întreaga lume au aprobat legi care să restricționeze utilizarea anumitor nume pentru cetățenii lor. Reglementările privind numirea bebelușilor pot fi foarte stricte, după cum veți citi în cele ce urmează.

În țări precum Italia, Franța, Malaezia și Noua Zeelandă, guvernul are dreptul să respingă numele alese de părinți pentru copiii lor și, în multe cazuri, să selecteze alternative. Iată câteva nume interzise în lume și de ce sunt nepermise:

Lucifer

În 2017, oficialii germani au intervenit atunci când un cuplu din orașul Kassel a depus documente pentru a-l denumi pe fiul lor nou-născut Lucifer. Țara le oferă părinților dreptul de a alege orice nume pentru copiii lor, dar guvernul poate interveni dacă numele ales ar pune în pericol bunăstarea celui mic, expunându-l la batjocură și umilință.

Potrivit unui purtător de cuvânt al instituției, părinții s-au răzgândit în timpul unei audieri cu ușile închise și au decis să-l numească pe fiul lor Lucian. Prenumele a fost interzis și în Noua Zeelandă și Islanda.

Nutella

În 2015, o instanță din Valenciennes, Franța, a decis că un cuplu nu-și poate numi fiica Nutella. Pentru că părinții nu s-au prezentat în ziua în care fuseseră citați, judecătorul a redenumit copilul Ella.”Numele este inspirat de o marcă renumită comercială și poate duce la tachinări sau batjocorire a micuței”, a argumentat instanța.

Ikea

Un alt nume interzis este cel al gigantului de mobilier. Suedia are legi care interzic numele ce pot provoca „infracțiuni” sau „disconfort”, și se pare că Ikea se încadrează în această categorie.

Mesia

Din 2001 până în 2013, oficialii din Noua Zeelandă au respins două cereri separate de la părinți care doreau să-și numească bebelușii Mesia. Prenumele biblic a fost cenzurat și în SUA.

Robocop

O lege din 2014 din Mexic interzice părinților să înregistreze nume de bebeluși pe care oficialii le consideră „derogatorii, peiorative, discriminatorii sau lipsite de sens”. În registrul civil circulă o listă de 61 de nume care nu vor primi niciodată aprobare, printre care Robocop, Facebook, Twitter, Yahoo și numele personajelor din populara serie Harry Potter.

Osama bin Laden

Autoritățile germane au interzis în 2002 unui cuplu turc din Koln să-și boteze copilul Osama Bin Laden. Un purtător de cuvânt al instanței a menționat că numele a fost respins deoarece era nepermis și în țara de origine, Turcia, dar și pentru că era asociat „cu atacurile teroriste din 11 septembrie”. În aceeași notă, Germania interzice părinților să-și numească copiii Adolf Hitler.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

În Suedia, instanța a respins cererea unui cuplu din Halmstad să-și numească fiul Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (pronunțat Albin). Părinții au descris numele ca fiind o „manifestare expresionistă, pe care o vedem drept o creație artistică.”

Akuma

Mulți părinți japonezi au încercat în anii ’90 să-și numească băieții Akuma, termen care înseamă „diavol”. În Japonia, oficialii pot interveni dacă prenumele nu folosesc caracterele cuviincioase sau sunt necorespunzătoare.

Princess

Deși autoritățile din Noua Zeelandă au primit 28 de cereri între 2001 și 2013 de la părinții care doreau să-și numească fetele Princess, țara a respins acest prenume de fiecare dată, pe motiv că termenul reprezintă un titlu oficial. Denumiri similare unui titlu sau rang, care au fost interzise, sunt Prince, King, Queen, Duke, Duchess, Lord, Lady, Major, Saint, Sir, Madam, Baron.

Jihad

În ultimii ani, s-au înregistrat câteva cazuri de părinți din Franța care și-au dorit să-și boteze copiii Jihad.

La sfârșitul anului 2018, o instanță din Dijon s-a pronunțat împotriva unei mame care dorea să-l numească astfel pe fiul ei, dându-i voie să-i spună doar Jahid. Două cazuri similare din Toulouse și Roubaix au avut aceeași finalitate.

Blu

Autoritățile au decis că un cuplu italian din Milano care își dorea să-și boteze fiica Blu nu are voie să facă acest lucru. Decizia a urmat unui decret prezidențial din 2000, în care era menționat că „numele dat unui copil trebuie să corespundă sexului acestuia.”

Între timp, în Statele Unite, în 2018, 28 de băieți și 16 fete au primit numele Blu.

Linda

În 2014, Ministerul de Interne al Arabiei Saudite a distribuit o listă cu aproximativ 50 de nume interzise de guvern. Departamentul de stare civilă a cenzurat denumirile cu legături religioase sau de origine străină.

Pluto

În Danemarca, părinții pot alege dintr-o lista guvernamentală de aproximativ 7.000 de nume aprobate. Cei care doresc să aleagă ceva distinct trebuie să primească aprobarea oficială.

Un profesor asistent de la Universitatea Copenhaga a declarat pentru The New York Times că a sfătuit autoritățile să interzică numele Pluto, Anus și Monkey.

Loading...