Părinți de nota 10

De ce Norvegia are cel mai bun sistem de învățământ din lume? Ce oportunități aduce?

Norvegia este o țară prosperă din mai multe puncte de vedere, printre care și sistemul de învățământ. Probabil mulți părinți vor să afle de ce educația din Norvegia este una din cele mai bune din lume. De ce sistemul de învățământ este considerat de înaltă clasă mondială? Ce face Norvegia astfel încât sistemul de învățământ să fie considerat atât de performant, ideal pentru restul lumii?

1. Bogăția și frumusețea Norvegiei

Frumusețea țărilor scandinave este deja cunoscută în lume. Despre Norvegia se spune că este una din cele mai bogate țări scandinave, este prosperă din numeroase puncte de vedere. Asta probabil datorită relațiilor diplomatice bune și economiei puternice în principal, dar și resurselor și frumuseții ei în general.

Standardul de viață în Norvegia este unul dintre cele mai bune de pe glob. Speranța de viață a norvegienilor este de 81 de ani. Venitul lor mediu anual pe cap de locuitor este destul de ridicat, este mai mare decât media din Europa.

Totul este scump în Norvegia, dar despre educație se poate spune că este gratuită. Sistemul de educație din Norvegia se aseamănă cu cel din Finlanda.

Populația acestei țări este de aproximativ 5 milioane de locuitori, din care 15.000 sunt studenți străini care fac facultatea în Norvegia.

2. Sistemul de învățământ din Norvegia

Cum a reușit Norvegia să creeze un sistem de învățământ atât de bun, situat pe locul întâi în toată lumea?

În anul 1997, în Norvegia învățământul primar și gimnazial a fost reformat. A fost implementat un nou curriculum (de conținut specific pregătirii) în cadrul unei reforme școlare, prin care municipalitățile erau răspunzătoare de conducerea școlilor publice.

În anul 2005, școlile private erau practic ilegale în Norvegia. Asta a făcut să crească nivelul calitativ al educației în școlile publice. Rezultatul a fost bun – pentru că toți copiii, indiferent de statutul lor social, au mers să învețe la școlile publice, în aceleași clase ale acestora.

În prezent există mai multe școli internaționale și școli specializate care predau în limba engleză și sunt populare.

În 2006-2007 s-a dat o reformă școlară pentru îmbunătățirea programei de învățământ liceal în Norvegia, pentru a oferi elevilor posibilitatea de a primi lecții mai aprofundate.

Educația în Norvegia este gratuită
Toate școlile publice din Norvegia sunt finanțate de guvern. Educația până la liceu este complet gratuită. Nici măcar universitățile nu percep taxă de școlarizare pentru cursuri. În Norvegia, școlile și grădinițele sunt finanțate de județe și municipalități. De fapt, grădinițele sunt administrate de Ministerul Educației, dar responsabilitatea revine municipalităților.

În anul 2018, guvernul din Norvegia a hotărât majorarea bugetului de stat alocat pentru grădinițe și învățământul primar, școli primare și gimnaziale, dar și pentru municipalitățile care se ocupă de administrarea școlilor publice.

Așa cum școlile nu se plătesc și echipamentele utilizate în aceste instituții de învățământ sunt gratuite. Elevii pot folosi calculatoare și tablete. În Norvegia, fiecare elev primește o tabletă de la școală, pe care după orele de curs o poate lua acasă. Utilizarea tehnologiilor informatice este promovată la norvegieni, încă din primii ani de educație.

Citeste continuarea pe familist.ro