Părinți de nota 10

Ce trebuie să mănânce femeia gravidă pentru a avea un copil mai sănătos?

Femeia gravidă trebuie să aibă o alimentație sănătoasă și să evite stresul. Alimentele trebuie să fie de calitate, bogate în elemente nutritive, pe care corpul să le digere ușor și să le absoarbă. Cel mai bine este ca femeia gravidă să fie atentă la tot ce mănâncă, să includă în meniu alimente bio, fructe și legume, alimente bogate în fibre și proteine, în vitamine și minerale necesare în perioada de sarcină.

Navigare rapidă în articol:

Laptele în sarcină – Ce cantitate de lapte trebuie să consume femeile gravide?
Importanța administrării de acid folic pe durata sarcinii
Ce grăsimi sunt bune în sarcină?
De ce este important aportul alimentar adecvat de fier în sarcină?
Ce consecințe are fumatul și alcoolul în sarcină?
Care sunt vitaminele prenatale?
Care sunt alimentele interzise în sarcină?
Ce minerale se iau în perioada de sarcină?
Laptele în sarcină – Ce cantitate de lapte trebuie să consume femeile gravide?

Laptele are un conținut mare și valoros de nutrienți, are calciu, potasiu, iod, fosfor, anumite procente de grăsimi, vitamina A, B12, D, riboflavină. Aceste substanțe nutritive și bioactive sunt importante pentru sănătatea mamei și a fătului. Recomandat este ca femeia gravidă să bea lapte cu 3% grăsime, deci un lapte dietetic. În perioada de sarcină și de alăptare sunt recomandate 3 pahare de lapte pe zi. În acest fel organismul va primi suficient calciu din lapte, care se fixează în organism, dar și alți nutrienți importanți.

Potrivit unui studiu de pe NCBI, consumul de lapte și lactate în timpul sarcinii influențează creșterea fătului și greutatea acestuia la naștere.

Se recomandă consumul moderat de lapte pentru gravide. S-a demonstrat următoarele:

Consumul de lapte de vacă poate influența pozitiv creșterea organismului în copilărie.
Laptele și produsele lactate (iaurt, chefir, sana, brânză, cașcaval) cu procent redus de grăsimi contribuie la aportul de grăsimi saturate în organism.
Nu este indicat consumul insuficient sau consumul excesiv de lapte în perioada de sarcină.
Aproape toate studiile cercetătorilor au arătat importanța includerii laptelui și a unor produse lactate în dieta maternă, pentru că acestea sunt o sursă de proteine, vitamine, nutrienți valoroși.
În perioada alăptării, mama poate bea și 1 l de lapte pe zi. Femeia care alăptează are nevoie de multe lichide – apă și suc – și le poate înlocui în mare parte și cu lapte. În acest fel ea va avea și un aport de calciu care ajută la creșterea rezistenței sistemului osos, a dinților și unghiilor.

Femeia gravidă trebuie să bea suficientă apă pentru că placenta trebuie bine hidratată. Cantitatea de apă recomandată zilnic este de 45 ml apă/kg corp, asta înseamnă cam un pahar de apă la o oră. Apa poate fi luată și din alimente, fructe, legume, ceaiuri, sucuri naturale.

Importanța administrării de acid folic pe durata sarcinii

Medicii recomandă aportul de acid folic înainte de sarcină cu aproximativ 3 luni. Potrivit lor, acidul folic este important chiar de la începutul sarcinii, iar astfel, el își va face efect din primele săptămâni de graviditate. De asemenea, aportul de acid folic este important și în timpul sarcinii. Prin urmare, femeia care a aflat că este însărcinată trebuie să ia acest nutrient.

Potrivit studiilor cercetătorilor prezentate pe ncbi.nlm.nih.gov, acidul folic poate preveni defectele tubului neuronal – acele malformații congenitale care pot să apară în primele 3-4 săptămâni de sarcină, în 1-5 cazuri din 1000 nașteri. Este vorba despre neînchiderea tubului neural, o formațiune importantă pentru dezvoltarea sistemului nervos.

Astfel de malformații pot fi: spina bifida, encefalocel, anencefalia, iniencefalia, disrafism spinal acut, hipomielomeningocel, lipomeningocel.

Pentru prevenirea defectelor de tub neural se recomandă în perioada de dinainte de sarcină administrarea a 400 mcg acid folic pe zi.

În sarcină, doza de acid folic la femeia gravidă trebuie să fie de 800 mcg pe zi.

Ce grăsimi sunt bune în sarcină?

Citeste continuarea pe: familist.ro