Părinți de nota 10

Ai un bebeluș care plânge prea mult? Ce spun specialiștii despre astfel de bebeluși și mamele lor?

În viața fiecărei mame există momente în care ea își face foarte multe griji pentru că are un bebeluș care plânge prea mult, aproape în continuu. Uneori, apar situații în care mamele ajung la disperare și nu știu ce să mai facă.

Iată ce spun specialiștii despre starea psihică a mamei, cum poate fi aceasta afectată de nopțile nedormite și de faptul că bebelușul ei este prea agitat și cu un temperament prea dificil.

1. Unii bebeluși sunt născuți cu un temperament dificil

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 10% dintre bebeluși sunt născuți cu un temperament dificil. Ei consideră că în majoritatea cazurilor, copiii nou-născuți pot avea un temperament oarecum dificil, mai ales în primele săptămâni de viață.

Ei au examinat mediul și familiile acestor copii, care au un comportament mai dificil. Au ajuns la concluzia că problemele lor nu sunt influențate doar de mediul în care cresc, pentru că acesta nu era foarte diferit de mediul în care trăiau alți copii, ce nu aveau un astfel de temperament. Desigur, starea unui copil poate fi afectată de un mediu nefavorabil pentru creșterea lui. De asemenea, starea lui poate fi schimbată de problemele ce apar într-o familie dezorganizată, care oferă o îngrijire deficitară bebelușului. Personalitatea copilului poate fi afectată și de temperamentul părinților săi.

Caracteristici comportamentale ale bebelușilor în primele luni de viață
În urma investigațiilor realizate de cercetători, privind reacțiile comportamentale ale bebelușilor în primele luni de viață, s-au obținut câteva lucruri interesante și anume:

Starea unui bebeluș depinde de nivelul activității motorii, de sensibilitatea sa la stimulii din mediul înconjurător
Comportamentul său depinde de dispoziția generală pe care o are micuțul (este vesel, plânge, este prietenos sau mofturos)
Temperamentul unui bebeluș este influențat de cât de mult doarme
Temperamentul său depinde și de cât de frecvent este alăptat, sau de faptul că se trezește des noaptea
Bebelușul poate avea un anumit temperament mai dificil în funcție de capacitatea sa de atenție, de puterea lui de a se adapta la schimbările de mediu.
Studiile arată că unii bebeluși prezintă un nivel de energie, sau de activitate extrem de ridicat, chiar în primele săptămâni de la naștere. Majoritatea însă se mai domolesc după vârsta de 3 luni, ei pot avea somnul mai liniștit, se mișcă mai puțin în pătuț, în timp ce dorm. După vârsta de 6 luni, pot deveni iar destul de activi, iar mai târziu nivelul lor de activitate este și mai ridicat. Astfel, la 12-15 luni părinții trebuie să alerge după copii prin casă.

Oamenii de știință spun că temperamentul unui copil poate fi destul de schimbător în cursul dezvoltării și creșterii lui. Reacțiile sale comportamentale se pot schimba în diferite situații. Totuși unele caracteristici se păstrează, uneori chiar și întreaga viață. Este vorba despre felul de a reacționa al copilului în anumite circumstanțe, ce ține de personalitatea lui.

Alte aspecte importante despre copiii mici, confirmate prin studiile oamenilor de știință
Potrivit studiilor oamenilor de știință, s-a constatat și faptul că un procent de 10-40% dintre copiii nou-născuți suferă de colici și de aceea plâng mai mult. Acest lucru îi face să fie mai chinuitori pentru părinți, dar nu este vina lor. Durerea de burtă la bebeluși îi face să plângă deseori, dar părinții spun că se descurcă, reușesc să facă față la aceste probleme și nu au nevoie de ajutor profesional.

Bebelușii care au colici au nevoie de ajutor, pentru calmarea simptomelor. Află mai multe aspecte despre aceste probleme, care sunt factorii, simptomele și tratamentul pentru colici la bebeluși.

Bebelușul plânge și este agitat? Citește aici ce să faci pentru a-l calma.

2. Efectul unui bebeluș, care plânge mult, asupra sănătății mintale a mamei

Conform unui studiu prezentat pe Academic Pediatrics, mamele pot avea simptome de depresie din cauza bebelușilor care plâng frecvent. Studiul s-a realizat pe un număr de 8.200 de copii și mamele lor. Rezultatele studiului au arătat faptul că mamele, care au copii agitați sau care plâng des, suferă de anumite forme de depresie, ceea ce nu se întâmplă la mamele care au bebeluși mai calmi.

Mamele pot avea forme de depresie ușoare, până la moderat-severe. Specialiștii au precizat că severitatea simptomelor de depresie este influențată de cât de agitat este copilul, respectiv de vârsta acestuia și oboseala sugarului. Cu cât mamele se află în situații mai stresante o perioadă mai îndelungată de timp, cu atât și simptomele de depresie sunt mai accentuate. De asemenea, specialiștii au concluzionat și faptul că aceste mame, cu simptome de depresie intense, au nevoie de ajutor de specialitate.

Citeste continuarea pe: familist.ro