Părinți de nota 10

Adolescenții își exprimă problemele și nemulțumirile – Dar nimeni nu stă să-i asculte

Adolescența este o perioadă de tranziție în care apar schimbări fizice, sociale și psihologice, care provoacă trezirea emoțională. Cea mai mare provocare a adolescenților este reglarea emoțiilor. Controlul emoțional este legat de dezvoltarea socială, concentrarea atenției, realizarea la școală, comportamentul prosocial, calitatea interpersonală, abilitatea de rezolvare a problemelor, sănătatea fizică și psihică.

Află în acest articol care sunt principalele probleme din viața adolescenților. De ce au anumite suferințe, de ce nu au încredere în forțele proprii? Care sunt cerințele lor, dar nimeni nu-i ascultă? Ce influență poate avea comercializarea băuturilor energizante asupra comportamentului adolescenților?

Navigare rapidă în articol:

Dragostea de sine la adolescenți
Ce spun studiile RMN despre creierul adolescenților?
Adolescenții se luptă cu anxietatea și perfecționismul
Adolescenții sunt speriați de schimbările climatice
Dependența de jocuri pe calculator la adolescenți
Adolescenții și băuturile energizante
1. Dragostea de sine la adolescenți

Majoritatea adolescenților din ziua de azi sunt nesiguri pentru că nu au un centru de viață solid. Și ei doresc să se sprijine pe cineva, iar ideal ar fi pe familie sau părinți, pe prieteni sau pe o relație. Oamenii nu sunt perfecți, au defecte, dar unii pot fi puncte de sprijin în viață, iar aici ne referim la părinți. Totuși asta nu înseamnă că tinerii trebuie să se bazeze doar pe cei din familie.

Mulți adolescenți nu au susținere din partea cuiva și asta le afectează fiecare parte a vieții lor, chiar și atitudinea și personalitatea. Dragostea de sine este un lucru important și le poate da un imbold în cultivarea încrederii. Pentru a se pregăti pentru viitor, adolescenții trebuie să-și crească stima de sine, astfel își vor da seama de ce sunt capabili, ce abilități au, de faptul că încrederea în forțele proprii contează enorm în viață.

Viața trăită în viteză, “pe repede înainte”, produce stres și oboseală. Ăsta este motivul pentru care tinerii spun mereu: “Sunt stresat!”

Specialiștii spun că respectul de sine al adolescenților, cât și simțul valorii, au un rol deosebit în viața acestora. Este vorba despre mai multe domenii diferite și anume: atractivitatea fizică, competența atletică, conduita comportamentală, competența scolastică, acceptarea socială, satisfacția în munca pe care o fac, prietenia strânsă și relația romantică.

Pentru a se simți mai încrezători și inspirați, adolescenții trebuie încurajați spre domeniile lor de interes și cu siguranță cei apropiați ar trebui să facă asta, să le laude abilitățile speciale pe care le au.

2. Ce spun studiile RMN despre creierul adolescenților?

Conform studiilor RMN realizate de cercetători, s-a demonstrat faptul că există modificări ale creierului la adolescenți. Aceste modificări au un impact asupra emoțiilor, cogniției și comportamentului. Acestea au fost prezentate într-un articol de la Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH). Studiul s-a realizat pe 2 000 de tineri, timp de doi ani. S-a evaluat imagistica creierului, schimbările neuropsihologice, comportamentul, ADN-ul.

Iată ce au spus cercetătorii:

“Materia cenușie crește în volum până la vârsta adolescenței timpurie; ea scade apoi în volum până la bătrânețe.” Cu ajutorul RMN-ului s-au observat aceste diferențe, s-a studiat anatomia și fiziologia creierului fără a folosi radiații ionizante.
Unul dintre cercetători – Dr.Giedd – a precizat că “în această perioadă a adolescenței au loc schimbări neurobiologice și de comportament.”
Cercetătorii au reușit să ofere noi perspective asupra dezvoltării creierului. Ei au spus despre schimbările creierului în timpul copilăriri și perioadei adolescenței.
“Căutarea noutății, a senzațiilor și asumarea riscurilor, dar și comportamentul aparent nechibzuit la adolescenți sunt în legătură cu fiziologia creierului acestora, cu dezvoltarea în perioada adolescenței.”
Schimbările cognitive și comportamentale care au loc în timpul adolescenței pot fi înțelese din perspectiva funcționării crescute a creierului.
Emoționalitatea ridicată care apare în special la adolescenți are legătură cu zonele emoționale ale creierului acestora, care diferă de cele ale adulților. Creierul continuă să se dezvolte structural în perioada de adolescență și chiar până la vârsta adultă.
Amigdala – Centrul de procesare al emoțiilor, parte a creierului uman

Amigdala este principalul centru emoțional din creier și ea suferă o dezvoltare structurală în perioada adolescenței. Studiile au arătat că există căi neuronale care transportă informații senzoriale direct la amigdală, ele ocolesc cortexul și sunt mai plastice la adolescenți decât la adulți. Reglarea amigdalei are legătură cu comportamentul emoțional. Comportamentul emoțional în adolescență este mai puțin precis și mai irațional, pentru că este condus mai mult de structurile subcorticale, decât de structurile corticale.

Citeste continuarea pe familist.ro