Părinți de nota 10

7 lucruri pe care le spun părinții copiilor, care îi fac să fie nefericiți și să nu aibă succes în viață

“Toate problemele provin din copilărie” – această expresie a fost de mult timp transformată într-un clișeu. Cu toate acestea, rareori părinții se gândesc la faptul că acțiunile lor generează numeroase consecințe pentru copilul lor, astfel că pronunță în mod repetat anumite fraze ce pot părea inofensive, care însă pot să îi afecteze pe cei mici. Iată care sunt cele mai importante tipologii de comentarii și fraze pe care părinții le spun copiilor lor, care îi pot afecta pe parcurs.

“Tu ești micul meu animăluț!”

Chiar dacă poreclele și asocierea cu animale drăguțe, precum maimuțe, purceluși, ursuleți sau alte asemenea pot fi extrem de drăguțe pentru adulți, în ceea ce îi privește pe copii, asocierea constantă cu acestea poate conduce la conștientizarea unor defecte sau asemănări fizice cu unele dintre aceste animale. Copilul își poate pierde astfel încrederea în el. Studiile au demonstrat că mare parte dintre problemele alimentare, obezitate, anorexia sau bulimia își pot avea rădăcinile în asocierile neplăcute cu care s-au confruntat copiii în copilărie.

“Ești o fată / băiat”

Cu toții am auzit expresiile bine-cunoscute „Stai frumos pe scaun, doar ești fetiță!“, „Nu te comporta nepoliticos, ești băiețel!“. Asocierea exagerată cu un anumit gen este posibil să îi facă pe copii să fie confuzi la un moment dat referitor la diferența dintre lucrurile pe care le-au auzit de la părinți și cum ar trebui să se comporte și lucrurile pe care le simt de fapt. Este important ca fetele să înțeleagă că nu toate celelalte fetițe sunt la fel ca ele și că nici băiețeii nu trebuie să joace toți fotbal și să poarte albastru.

“Vei fi un ratat”

E important să îi povestești copilului despre beneficiile educației și cât de important este să învețe bine însă, în cazul în care ia o notă proastă nu este cazul să îl cerți spunându-i că este un ratat sau că nu va reuși să facă nimic în viață. Acest gen de lucruri nu face decât să îl întărâte pe copilul tău și să piardă din vedere importanța reală a școlii și a faptului că este important să învețe pentru el, nu pentru tine sau pentru note.

Citeste mai mult aici

Loading...