Părinți de nota 10

Semne care arata un copil are nevoie de mai multa iubire din partea parintilor

Traim intr-o societate atat de rapida si cufundata in stres si probleme, incat uneori uitam sa aratam cel mai natural sentiment al nostru: iubirea.

Cei mai afectati in acest caz sunt copiii, care, la randul lor, ar putea ajunge la maturitate cu o deficienta emotionala importanta. Un copil care are nevoie de mai multa dragoste din partea parintilor poate transmite niste mesaje prin intermediul comportamentului sau.

Asa cum spunea scriitorul american Robert Braul „invatam sa fim parinti, cu ajutorul copiilor nostri, care ne sunt profesori”.

Copiii apreciaza dragostea, atentia si grija pentru ei, in functie de timpul dedicat. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca copiii nostri nu se vor simti mai iubiti daca le oferim daruri, ci doar daca petrecem timp cu ei.

Lipsa de afectiune poate avea consecinte negative pentru dezvoltarea si educatia copiilor. Iata cateva dintre semnele care arata ca un copil are nevoie de mai multa iubire din partea parintilor:

Copilul dezvolta frica de abandon
Prima dovada a lipsei de iubire la copii este frica de abandon. Un copil care nu se simte iubit traieste cu teama ca va fi abandonat, deoarece considera ca nu este important pentru parintii lui. Traind sub aceasta frica, el va intampina probleme in viata de adult in ceea ce priveste relatiile cu cei din jur. Se va confrunta cu dependente emotionale si o stima de sine scazuta.

Copilul incearca sa atraga atentia
Al doilea efect al lipsei de iubire sunt „strigatele de atentie”. Un comportament urat al copilului poate fi o nevoie interioara prin care isi manifesta nevoia de iubire.

Copilul este trist
Cel de-al treilea semn evident al lipsei de afectiune este atunci cand copilul se simte trist, apatic si suparat permanent. Aceste simptome, prelungite in timp, pot duce la depresie.

Apare o scadere a performantei scolare
Un alt semn frecvent al lipsei de dragoste si afectiune la copii este performanta scolara slaba. Daca ei simt ca parintilor nu le pasa, nu vor mai fi interesati sa studieze.

Folosirea unui limbaj negativ
Un copil care nu se simte iubit are tendinta de a folosi un limbaj negativ, plin de descurajare.

Cum le explicam copiilor ce inseamna iubirea?
In primul rand prin acordarea de timp si crearea unui mediu de incredere si afectiune. De asemenea, copiii trebuie sa stie:

ca dragostea nu inseamna doar saruturi si imbratisari
ca exista mai multe niveluri de iubire in functie de persoane
ca in cuvinte si gesturi poate exista multa dragoste
ca micile gesturi, cum ar fi deschiderea usii unei persoane sau acordarea unui loc in autobuz, pot exprima dragoste
ca prin obiceiuri precum a multumi poti exprima afectiune fata de ceilalti
ca ascultand si intreband ne putem educa in dragoste