Părinți de nota 10

Medicul pediatru Mihai Craiu: „Masca nu ofera protectie pentru pacientul sanatos”

Medicul pediatru Mihai Craiu a oferit un interviu recent in cadrul unei emisiuni TV. Acesta a dezvaluit ca masca medicala nu ofera protectie pentru pacientii sanatosi, pentru ca sunt construite rudimentar. Mastile sunt bune doar pentru persoanele care prezinta simptome.

„In principiu, mastile sunt, in conformitate cu toate studiile la ora actuala, eficiente pentru pacientul bolnav. Adica? Sa nu imprastie cand stranuta sau tuseste picaturile fluide, ceata aceea mica, care va cara virusuri sau bacterii la cei din jurul nostru. Deci, daca trebuie sa mergem la doctorul de familie sau la urgene cu un copil care stranuta sau tuseste, daca nu stim ca are gripa, rugamintea mea este puneti-i o masca pe fata. Daca nu o aveti folositi un fular la gura pana primul de la spital, la triaj, masca respectiva. Nu este recomandat sa mergem cu un copil care stranuta si tuseste prin mijloacele de transport in comun si sa le dam tuturor celorlalti. Masca pentru pacientul absolut sanatos care trebuie sa se duca la scoala sau merge in parc, nu aduce nicio protectie in plus, pentru ca virusurile sunt atat de mici incat orificiile mastii … plus ca nu sta fix pe fata, nu ne protejeaza. Masca e mai ales pentru ca un bolnav sa nu contamineze pe cei din jur. De altfel, si de asta a fost inventata,” a declarat Mihai Craiu.

Alina Dumitriu, directoar executiv al Asociatiei Sens Pozitiv, care lucreaza cu oameni bolnavi de TBC si HIV, a dezvaluit de asemenea ca mastile simple, nu ofera protectia necesara. Aceasta recomandat mastile cu respirator.

„La cursurile pe care le-am facut inainte sa incep sa lucrez cu persoane cu TBC, am invatat ca mastile pe care le poarta toata lumea, in aceste zile, sunt DOAR pentru a preveni transmiterea, daca deja suntem bolnavi. Pentru a preveni infectarea cu gripa sau alte boli transmisibile pe calea aerului, sunt necesare respiratoare precum cel din poza. Care da, nu costa 1 leu ci 12, dar chiar işi face treaba şi se poate refolosi de mai multe ori”, arata Dumitriu, pe pagina sa de Facebook.

Reguli cand purtam masca medicala
Inainte de a pune masca trebuie sa te speli pe maini
Aceasta trebuie schimbata la 3-4 ore
O masca se poarta o singura data. Cand devine umeda se arunca
Masca trebuie purtata cu partea colorata in exterior si cu cu banda speciala fixata ferm pe nas si obraji
Masca trebuie indepartata folosind tehnica adecvata (nu atingeti partea din fata, ci indepartati snururile din spate), actiune urmata de spalarea IMEDIATa a mâinilor cu apa şi sapun
Nu trebuie sa reutilizezi maştile de unica folosinta. Mastile cu panza (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate in nicio situatie.
Cine trebuie sa poarte masca de protectie?
Persoanele cu simptome de infectii respiratorii;
Persoanele care au grija de bolnavii cu infectii respiratorii;
Persoanele care au fost in contact cu bolnavi cu alte infectii respiratorii;
Persoanele care merg in vizita in spitale sau clinici;
Personalul medical;
Personalul din industria alimentara;
Soferii sau conducatorii mijloacelor de transport in comun;
Persoanele care lucreaza in locuri neaerisite sau insuficient ventilate;
Elevii si profesorii (cu exceptia orelor de educatie fizica).

Loading...