Părinți de nota 10

Aplicația TikTok le poate pune copiilor viața în pericol: pe lângă pedofili și clipuri vulgare, există provocări foarte riscante

TikTok este o aplicație care le permite utilizatorilor să creeze, editeze și să distribuie clipuri într-un mod foarte facil. Practic, ei îți dau o melodie și tu țopăi, dai din mâini și din cap, pui cap la cap cadrele și iese un film de câteva zeci de secunde. Nu are o logică a anume, fiind mai degrabă gândită pentru o distracție extrem de facilă. Problema este că, potrivit companiei care deține aplicația, mai mult de jumătate dintre utilizatori au între 13 și 24 de ani, iar vârsta lor scade tot mai mult. Pedofilii au intrat pe fir pentru că așa expunere mai rar găsesc. Și nu doar ei sunt un pericol în acest caz.

Tinerii sub 16 ani sunt cei mai mari consumatori de TikTok
TikTok este de fapt fosta aplicație musical.ly cu mult mai multe posibilități de distracție. Pe lângă dansuri, gimnastică și muzică, utilizatorii noii platforme pot să mai facă și provocări și farse. Aplicația le pune la dispoziție melodii și diverse instrumente pentru efecte speciale. Videoclipurile pot fi apoi distribuite atât pe TikTok, cât și pe alte platforme.

TikTok este o aplicație gratuită deținută de compania chineză Bytedance. În toamna anului 2019, autoritățile americane au ajuns la concluzia că prezintă riscuri serioase și au luat în considerare să o blocheze.

La jumătatea anului 2018, TikTok devenise deja aplicația cu cele mai multe descărcări din istorie cu 45,8 milioane de utilizatori. Era astfel cea mai populară printre tinerii cu vârsta sub 16 ani.

Chiar dacă producătorul spune că trebuie să ai minimum 13 ani ca să te înregistrezi, nimeni nu verifică acest lucru.

Este cu atât mai grav cu cât, în cazul în care copilul care folosește TikTok nu își stabilește niște reguli de securitate orice poate vedea ceea ce postează. Dacă nu este vreun adult prin preajmă care să vadă ce se întmplă pe contul copilului, lucrurile pot deveni periculoase.

O investigație pornită de BBC arată că aplicația TikTok nu are niciun instrument prin care să blocheze agresorii sexuali.

Probleme psihice dacă nu sunt tot timpul conectați la rețele sociale
Profesorii și educatorii ar trebui să „fie niște paznici împotriva expunerii elevilor la amenințările care vin din social media cum sunt bullyingul, agresorii sau lipsa intimității”, a declarat în acest context Colin Sharkey, președintele Asociației Americane a Educatorilor. Unele școli au luat deja măsuri și au interzis folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Măsura nu putea fi mai bună având în vedere că un studiu realizat recent arată că 25% dintre tinerii cu vârsta între 13 și 17 ani au probleme psihice din cauza utilizării excesive a social media. Cei mai mulți dintre ei au o teamă inexplicabilă că dacă nu sunt prezenți în online pierd ceva importat și asta îi face să fie nesiguri și să le scadă stima de sine.

Pe de altă parte, este greu să nu folosești social media în clasă având în vedere că majoritatea școlilor au în dotare tablete, televizoare sau calculatoare. Elevii din clasele mai mari urmăresc diverse evenimente pe rețelele sociale sau le folosesc și pentru învățare. Totuși, ele au și o partea sumbră care îi duce pe teritorii periculoase. Oricum am face trebuie să realizăm că fac parte din lumea modernă.

Ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii pe TikTok?
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le pot face părinții pentru a limita pericolele de pe aplicația TikTok este să seteze pe „on” toate elementele de securitate, astfel încât doar persoanele cu care sunt prieteni să vadă ceea ce copiii postează. Apoi, este necesar să verifice și listele de prieteni pentru ca printre ei să nu apară și necunoscuți.

Potrivit publicației Common Sense Education, numărul copiilor care folosesc un smartphone s-a dublat din 2012 în 2018, de la 41% la 89%. Dintre aceștia 70% intră pe rețelele sociale cel puțin o dată pe zi, iar 27% dintre tinerii cu vârste între 13 și 17 ani verifică în fiecare oră ce se întâmplă pe conturile lor.

Dacă copilul tău și-a instalat deja aplicația TikTok poți să faci câteva lucruri ca să îl ții cât de cât în siguranță. Supraveghează în primul rând cu atenție ce postează, ascultând și versurile melodiilor pentru că s-ar putea să ai surpriza să găsești niște cântece ce invită privitorul la sex. Apoi, intră în aplicație și fă contul privat, fără ca cineva să poată comenta, să poată face duet cu copilul tău. Poți de asemenea să pui o limită de timp de utilizare a TikTok. Aceste măsuri pot fi însoțite de o aplicație de control parental.

De asemenea, poți să intri și tu ca părinte pe contul copilului și, în cazul în care vezi clipuri nepotrivite să le raportezi. Îl poți învăța și pe copil să facă acest lucru. Mai ai opțiunea de a da „nu mă interesează” la videoclipurile care nu vrei să mai afară pe „peretele” contului celui mic.

De ce este periculos Tik Tok?
La început TikTok a fost o aplicație simpatică. Te filmai dansând, cu o melodie predefinită în fundal și lumea se distra. Lucrurile s-au mai schimbat și au apărut provocările. Profesorii unei școli din orașul Winnipeg din SUA au descoperit o provocare care circulă prin intermediul aplicației, pass out.

Participanții trebuie să își oprească fluxul de sânge și oxigen care ajunge la creier pentru o scurtă perioadă de timp, provocând dureri de cap de intensitate ușoară, numite și hipoxie cerebrală. Aceasta nu este singura provocare disponibilă pe TikTok. Sunt mult mai multe, unele dintre ele haioase, altele care pun în pericol viața participanților.

Loading...