Părinți de nota 10

Revoltă la un liceu din Bacău. Elevii au fost evacuați din cămin pentru a face loc suspecților de contaminare cu virusul din China

Părinții elevilor din internatul Colegiului Tehnic de Comunicații NV Karpen din Bacău s-au revoltat după ce Prefectura a decis evacuarea copiilor pentru a face loc eventualilor suspecți de contaminare cu periculosul coronavirus veniți din Italia.

“Ne-au scos copiii afară din cămin pe motiv că e un ordin de prefect pentru evacuare. Sunt 260 de elevi căminiști. Ce facem acum? Chiar a fost cea mai bună decizie să se stabilească acest liceu ca centru de carantină pentru contextul epidemiologic?”, ne-a declarat Crina Butnariu, mama unui copil din Parincea.

La fața locului sunt prezenți polițiști și jandarmi.

Părinții copiilor de la grădinița colegiului au fost anunțați că aceasta se închide pe perioadă nedeterminată.

Protestatarii au decis să plece spre Prefectură.

Părinții revoltați cer să discute cu prefectul de Bacău.

UPDATE
Prefectul Bacăului, Liviu Miroșeanu: “Trebuie să evacuăm căminul, să avem un centru de carantină”

Contactat telefonic, prefectul Liviu Miroșeanu ne-a declarat, în exclusivitate, că s-a decis în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca această locație, respectiv căminul de la Colegiul “N.V.Karpen”, să fie celula de carantină pentru, atentie!, suspecții de contaminare cu virusul Covid 19.
“Trebuie să avem un astfel de centru pentru acele persoane care vin din zonele carantinate din Italia care au suspiciune de contaminare, adică a acelor persoane care nu prezintă simptomatologie, dar au fost în contact cu suspecți de coronavirus.
Suntem obligați să luăm toate măsurile care se impun în astfel de situații, dat fiind contextul epidemiologic. Este obligatorie și această evacuare. Este locația cea mai bună pentru că respectă toate circuitele ce se impun, inclusiv cu toaletă proprie în cameră. Ne-am gândit la toate variantele posibile, am vorbit și cu Garnizoana Bacău. Doar la Karpen se întrunesc toate condițiile.
Cei 260 de elevi căminiști de la Karpen sunt relocați spre alte cămine de la liceele din Bacău, în aceleași condiții de cazare.
Asta este situația. E o situație de criză. Ce ne facem dacă acum aterizează un avion de pe ruta Italia și ni se cere să avem spații de carantină? De aceea am spus că este o decizie obligatorie. Trebuie să fim pregătiți în fiecare moment pentru o astfel de situație.
Suspecții de coronavirus au traseul lor spre Urgențe, dar suspecții de contaminare trebuie să fie dirijați spre un astfel de centru de carantină.”

Se vorbește că parte dintre elevii căminiști au ales să se cazeze la prietenii și rudele din Bacău, o parte dintre elevii din Republica Moldova și-au luat o mică vacanță și au plecat acasă, iar restul elevilor au fost cazați la căminul de la Colegiul Ferdinand.

Revolta cea mai mare este din partea părinților care au copiii la grădinița de la Karpen, și aceasta închisă pe perioadă nedeterminată pe motiv că funcționează chiar la parterul căminului.

Alți părinți spun că nu înțeleg de ce pacienții suspecți de coronavirus vor fi internați în cămin la câțiva metri distanță de sălile de curs în care învață copiii.

Prefectul le-a promis părinților revoltați că mâne se va întruni din nou Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și se va încerca să se găsească altă soluție.