Părinți de nota 10

O femeie a născut un copil sănătos după chimioterapie. Premieră în medicină!

O femeie ce suferea de cancer a rămas infertilă în urma tratamentului, însă a născut un copil după ce ovulele ei premature au fost recoltate, crescute în laborator și congelate timp de 5 ani. Specialiștii în fertilitate din cadrul Spitalului Universitar Antoine Beclere, din Paris, susțin că bebelușul, un băiat sănătos pe nume Jules, e primul copil născut cu ajutorul acestei noi proceduri.

„Nu știam dacă ovulele congelate vor supraviețui și își vor păstra potențialul de a produce o sarcină și o naștere,” a declarat Michael Grynberg, șeful departamentului de medicină reproductivă și fertilitate din cadrul spitalului. „A fost o surpriză bună pentru noi.”

Femeia a primit consiliere de fertilitate înainte de a începe chimioterapia pentru cancer de sân la varsta de 29 de ani. Medicamentele folosite în aceste tratamente pot afecta fertilitatea. Doctorii nu au putut apela la fertilizarea in vitro pentru că erau îngrijorați că hormonii folosiți pentru stimularea ovarelor ar putea duce la dezvoltarea cancerului.

Femeia a optat pentru recoltarea unor ovule aflate în stadiile inițiale, ce au fost crescute în laborator timp de câteva zile, după care au fost congelate cu ajutorul azotului, ce reduce riscurile formării cristatelor de gheață.

După ce femeia a terminat tratamentul pentru cancerul de sân și a aflat că nu poate rămâne însărcinată prin alte metode, s-a intors la spital pentru tratamentul de fertilitate.

Echipa de specialiști a dezghețat șapte ovule, dintre care șase au supraviețuit procedurii, după care au fost fertilizate. Unul singur s-a dezvoltat într-un embrion sănătos și a dus la o sarcină de succes.

Copilul s-a născut pe 6 iulie 2019, cand femeia avea 34 de ani. Potrivit lui Grynberg, procedura nu e foarte eficientă, însa reprezintă o ultimă soluție pentru persoanele ce nu pot ramâne însărcinate prin alte moduri. Detalii despre sarcina și naștere au fost publicate în Annals of Oncology și echipa de cercetare lucrează acum la eficientizarea procesului.