Părinți de nota 10

Combinarea de paracetamol cu ibuprofen este periculoasă pentru copii!

E o recomandare pe care o auzim la farmacie când cerem simptomatice pentru răceală ori gripă. Intercalarea acestor antiinflamatoare, în cazul copiilor, este împotriva oricăror recomandări medicale. În ghidurile medicale la zi, teoria sună altfel.

Este imposibil ca în perioada de iarnă un copil să nu sufere o viroză respiratorie. Vorbim despre o infecție limitată la maximum șapte zile. Li se tratează doar simptomele, febră, durere, inflamația, cu ajutorul antiinflamatoarelor, adică ibuprofen și paracetamol.

Febra, însă, este bună și declanșează reacția de luptă a sistemului imunitar:

„Febra este un lucru benefic până în 39, 39 cu 5. Există foarte rar hipertermie la un copil. Ei au un sistem imun care nu e antrenat, dar e violent responsiv la agresiuni. Din cauza asta fac febră mare.”, explică Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase.

Convulsiile febrile, de care se tem părinții, nu se fac doar la febra extremă, ci se fac și la febra de 38, 5 grade. Au legătură cu o anumită structură genetică a copilului. Studiile ne arată că nu produc afectare neurologică în timp.

La farmacie puteți primi des recomandarea pentru reducerea febrei: ibuprofen și, la patru ore, alternați cu paracetamol, adică două tipuri de antiinflamatoare cu același efect. Alternate la fiecare patru ore, înseamnă doze mari, agresive, pentru ficatul copilului.

„Acest lucru a determinat studii care spun că nu e niciun avantaj la această asociere și care spun că putem să declanșăm elemente de toxicitate dacă folosim în timpul reacției febrile. Le dăm la patru ore șase doze de antiinflamator. În 12 ore este imens. E de folosit monoterapia cu unul dintre preparate, ibuprofen sau paracetamol. Practic, de a folosi doze alternative la interval alternativ nu are nicio justificare din punctul de vedere al eficacității în terapia febrei.”, Coriolan Ulmeanu, medic toxicolog.

Ibuprofenul scade febra pe un interval de opt ore. Paracetamolul acționează asupra febrei într-un interval de șase ore. Respectați acest timp și nu le alternați. Dacă începeți cu ibuprofen, continuați după opt ore tot cu ibuprofen. Dacă începeți cu paracetamol, continuați, după șase ore, tot cu paracetamol.

Mare atenție! Paracetamolul supradozat într-o zi, peste 80 de mg per kilogram corp, declanșează reacții toxice severe.

„Este toxicitate dură, determinată de medicamente. Hepatita cea mai gravă este cea din intoxicație cu paracetamol. Hepatita toxică este necroza hepatică a celulelor nobile hepatice, indusă de paracetomol. Prin metabolizare distruge celulele nobile hepatice, o hepatită fulminantă.”, a mai adăugat Coriolan Ulmeanu, medic toxicolog.

Are, însă, antidot, dar trebuie administrat în primele 24 de ore de la ingestia dozei mari de paracetamol.

Loading...