Părinți de nota 10

Dacă nu vrei să ai un copil needucat, trebuie neapărat să-l înveți aceste 5 lucruri…

Toți părinții se confruntă la un moment dat cu temperamentele vulcanice ale copiilor, cu obrăznicia și chiar cu faptul că nu-i pot controla. Dacă nu reacționezi la aceste probleme, viața copilului tău va avea repercusiuni mai târziu.

Iată 5 greșeli frecvente pe care le fac părinții de dragul copiilor și care au consecințe groaznice!

1. Te temi de copilul tău
Exemplu: Dacă un copil vrea să bea lapte dintr-o cană diferită și nu din cea din care bea de obicei, părinții caută imediat altă cană, în loc să ignore ordinul copilului. Se tem de faptul că cel mic va începe să plângă sau va refuza să mănânce.

Copilul nu trebuie să te comande. Lasă-l să plângă până obosește, nu-l învăța că toate lucrurile i se cuvin.

2. Găsești scuze (“Așa sunt copiii”)
Dacă justifici comportamentul aiurea al copilului din public folosind fraza asta, înseamnă că cel mic va deveni un adult iresponsabil. Copiii pot face mult mai multe lucruri decât se așteaptă părinții. Un copil trebuie să știe ce înseamnă respect, maniere, generozitatea și stăpânirea de sine.

3. Nu permiți nimănui să-i certe
Pe vremurile noastre, profesorii ne certau dacă făceam ceva greșit. Azi ei nu mai au voie să facă asta, pentru că intervin părinții care nu permit nimănui să le facă observație copiilor. Dacă ești genul ăla de părinte, practic îi transmiți copilului că poate să facă ce vrea la școală, pentru că nu i se întâmplă nimic rău, oricum vii tu și faci scandal. Reacționezi așa când mergi la ședințe?

4. Pui copilul pe un piedestal
E normal să îl pui pe primul loc, e copilul tău, dar nu trebuie să exagerezi. Nu poți să-i oferi tot ce vrea și când vrea. Nu se va întâmpla nimic rău dacă spui ”NU!”.

5. Le permiți să profite
Profită de faptul că tu faci orice pentru el. Învață-l să aibă răbdare și să nu facă o criză de plâns