Părinți de nota 10

Sufli ca sa racesti mancarea copilului? Il poti imbolnavi

De cate ori inainte de a-i da copilului sa manance ai suflat in supa ca sa se raceasca? Cu siguranta de foarte multe ori! Ar fi bine sa renunti cat mai repede la acest obicei deoarece iti poti imbolnavi copilul!

Secretiile respiratorii care sunt expulzate in aer ca niste picaturi microscopice de apa atunci cand tusim, stranutam, vorbim sau suflam contin virusi si bacterii care pot provoca boli care variaza de la o raceala sau afectiuni mai grave, cum ar fi tuberculoza.

Cariile cea mai frecventa boala transmisa prin suflarea in mancare
Cea mai frecventa boala asociata cu practica de a sufla in mancarea copiilor sunt cariile, in special in legatura cu bebelusii. Aceasta afectiune se numeste carie timpurie din copilarie, definita de Academia Americana de Medicina Dentara pentru Pediatrie ca prezenta unuia sau a mai multi dinti in descompunere, din cauza cariilor la copiii cu varsta pana in 6 ani.

In cavitatea noastra bucala se afla bacteria numita Streptococcus mutans, care se hraneste cu resturile alimentelor care raman intre dinti si este principalul microorganism care provoaca cariile dentare.

Aceasta bacterie poate ajunge la cavitatea orala a copilului printr-o transmisie directa de la parinti, ingrijitori sau alti membri ai familiei. Aceasta bacterie poate fi transmisa si prin sarutarea pe gura a copiilor sau prin folosirea aceleiasi linguri.

Potrivit American Board of Pediatric Dentistry, copilul poate dezvolta carii chiar inainte de aparitia dintilor. Daca intra in contact cu aceasta bacterie, imediat ce dintii vor erupe vor incepe sa dezvolte placa bacteriana, creand un mediu acid ce va genera descompunere.

Recomandari pentru racirea alimentelor si evitarea suflarii in acestea
pregateste mancarea din timp, astfel incat sa aiba o temperatura optima atunci cand ii dai copilului sa manance.
asaza mancarea intr un bol plat, putin adanc, pentru a facilita piederea de caldura
amesteca mancarea constant, circulatia aerului va raci mancarea in scurt timp
pune farfuria pe o tava cu gheata sau apa rece
foloseste o farfurie mare pentru a raci mancarea, astfel inca sa o poti separa in portii mai mici
daca vrei sa testezi temperatura mancarii, gust-o cu o lingura diferita de cea cu care iti vei hrani copilu
nu folosi frigiderul pentru a raci mancarea, deoarece caldura acesteia poate altera alte alimente