Părinți de nota 10

Cele 10 FRAZE MAGICE pe care trebuie să i le spui COPILULUI TĂU zilnic

Printre miile de cuvinte pe care le spunem copiilor noștri, există câteva care îi fac mai puternici, mai inteligenți, mai blânzi și mai încrezători în sine. Iată câteva fraze care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și care îi fac mai fericiți:

1. Sunt foarte fericit/ă că te am

Copiii, prin comportamentul lor, ne testează în mod inconștient – „mă vei iubi dacă sunt rău?” Răspunsul nu trebuie să fie ambiguu: „Bineînțeles că da! Sunt foarte fericit/ă că te am. Dintre toți copiii din lume te-aș alege pe tine”. Astfel vei pune bazele unui psihic sănătos.

2. Te iubesc

Aceste două cuvinte magice sunt cu adevărat importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copilașului. E important să îți susții cuvintele cu acțiuni: petreceți timp împreună, jucați-vă, râdeți și prostiți-vă, îmbrățișează-l, discutați despre probleme și sprijină-l atunci când are probleme.

3. Îți observ și îți apreciez progresul

„Wow! Camera este curată!”, „Wow! Bună treabă – ți-ai împăturit cu grijă hainele!” Asemenea lucruri îl ajută pe copil să se simtă sprijinit și că ai încredere în el și îi arăți că eforturile sale sunt appreciate. Orice lucru pozitiv spus provoacă sentimente și emoții pozitive, care îl determină pe copil să se poarte bine.

4. Iartă-mă/ Îmi pare rău

Cu toții suntem oameni și facem greșeli. E important să ai curajul să-ți recunoști greșeala și să-i ceri copilului iertare. Astfel îi arăți că este important pentru tine și că îl respecți. De asemenea, îl înveți și o lecție – că atunci când nu ai dreptate ar trebui să îți ceri scuze.

5. Nu-ți fie frică de emoțiile negative

Suprimarea emoțiilor negative duce la formarea nevrozelor și și la apariția bolilor psihosomatice. Copilul are și el dreptul de a fi furios sau supărat. Respectă-i durerea de a-și fi pierdut o jucărie, de pildă. Să-i interzici să-și manifeste emoțiile negative seamănă cu a-i interzice să fie el însuși, cu a-i interzice să fie spontan. Sarcina părinților e să îi învețe pe copii să-și exprime emoțiile fără să deranjeze pe nimeni.

6. Cel care își depășește temerile e curajos

E important să-i spui copilului că nu ar trebui să se teamă de nimic, dar că, totuși, tuturor le e frică de ceva anume. Important este să îți depășești temerile. Dacă lui/ei îi e frică de ceva, vorbește-i despre cum ai învățat tu să-ți depășești limitele.

7. Ce ai vrea să faci acum?

Acordându-i copilului dreptul de a alege, îl învățăm să fie atent la dorințele sale și să nu-i fie frică să respingă ofertele contradictorii cu interesele și dorințele sale. Copiii care nu sunt întrebați asta cresc pasivi, depedenți și pot fi ușor manipulați de alții.

8. Îți amintești cum te-ai descurcat cu…?

Atunci când îi amintești copilului de victoriile din trecut, îi faci să-și aducă aminte de puterea sa.

9. Greșeala este normală

„E în regulă, încearcă din nou, am încredere în tine!” E important ca fiecare persoană să aibă dreptul să greșească. Copilul trebuie să știe că fiecare om de succes greșește.

10. Cum te simți acum?

„Cum ți-a fost ziua?” Astfel de întrebări vă apropie din punct de vedere emoțional și îl ajuți să-și formeze abilitatea de a-și formula gândurile.

Loading...