Părinți de nota 10

Vitamina D la bebelusi: totul despre de acest supliment

Principala sursa de vitamina D este soarele. Se estimeaza ca 90% din vitamina D de care avem nevoie provine de la lumina soarelui, restul de 10% fiind primita din dieta.

Pentru ca muncim mult in spatii inchise si majoritatea activitatilor noastre se desfasoara in interior, expunerea la lumina zilei este din ce in ce mai mica. Astfel apar carentele de vitamina D.
Deficitul de vitamina D apare si din cauza poluarii. Pentru ca soarele este mai agresiv si trebuie sa protejam bebelusii si copiii de radiatii prin aplicarea unor creme cu protectie solara. Sinteza de vitamina D este afectata (o crema cu factorul 8 inhiba sinteza vitaminei D pana la 95%).

De cata lumina avem nevoie?
Conform studiilor pentru a atinge cantitatea necesara de vitamina D, 7 minute de soare pe zi in timpul verii sau 35-45 de minute de 3 ori pe saptamana. In timpul iernii sunt necesare pentru a sintetiza vitamina D, cu cel putin 20% a corpului descoperit si neprotejat.

De ce au nevoie bebelusii de vitamina D?
Aceasta este una dintre intrebarile pe care multi parinti si-o pun, in special cei care au mai multi copii. Cum se face ca acum bebelusilor trebuie sa li se administreze vitamina D in fiecare zi, daca in trecut nu era necesara?

Pentru ca pana in urma cu cativa ani se credea ca este suficienta expunerea la lumina zilei, insa cum tot mai multi bebelusi vin pe lume cu deficiente de vitamina D s-a decis completarea cu suplimente. De ce? Din urmatoarele motive:

Rahistism
Este cea mai cunoscuta si cea mai inspaimantatoare consecinta a lipsei de vitamina D. Rahitismul este o consecinta a carentei de vitamina D, care face imposibila controlarea corecta a nivelului de calciu si fosfor.

In absenta acestor minerale in sange, organismul le „fura” din oase, demineralizandu-le si facandu-le mai slabe si mai moi.

Aparitia cariilor
Desi nu s-a demonstrat cu exactitate, potrivit studiilor, intre lipsa de vitamina D si aparitia cariilor ar putea sta la baza aceasta carenta de vitamina D. La fel ca in cazul oaselor, aceasta poate sa afecteze duritatea dintilor.

Risc de afectare a dezvoltarii
Desi dovezile nu sunt in totalitate clare in acest sens, deficienta de vitamina D a femeilor insarcinate a fost asociata cu un risc de dezvoltare a limbajului al copiilor.
Se studiaza posibilitatea ca lipsa acestei vitamine sa fie legata in vreun fel si de autism.

In cadrul unui studiu realizat in anul 2016 s-a constat ca femeile insarcinate care au niveluri mai mici de vitamina D au sanse mai mari sa aduca pe lume copii cu o tulburare de spectrul autist.

Risc de boli pulmonare
S-a dovedit ca bebelusii nascuti cu niveluri bune de vitamina D prezinta riscuri mai mici de a face bronsiolita. In plus, riscul de astm in copilarie este mai mare la copiii care au deficiente ale acestei vitamine.

Alte riscuri
Pe langa toate aceste riscuri, lipsa de vitamina D poate sa produca boli cardiovasculare. La copii si un nivel mai scazut al glicemiei in cazul copiilor afectati de diabetul de tip 1.

Vitamina D accelereaza inchiderea fontanelei la bebelusi?
„Am auzit ca mai bine nu ii dau vitamina D deoarece inchide mai repede fontanela!”

Cu ani in urma, unul dintre principalele motive pentru care se prescria vitamina D era problema inchiderii fontanelei. In cazul in care bebelusul in varsta de 2 ani inca avea fontanela deschisa, aceasta vitamina era prescrisa pentru inchiderea ei.

Acest lucru i-a facut pe multi dintre parinti sa creada ca vitamina D ajuta doar la accelerarea inchiderii fontanelei. Din acest motiv evitau adminstrarea ei, considerand-o periculoasa. Cu siguranta inchiderea prematura a fontanelei poate indica craniostenoza (oasele craniului se unesc si impiedica cresterea normala a capului). Cu toate acestea, nu este adevarat ca vitamina D accelereaza acest proces.

Cu alte cuvinte, suplimentul de vitamina D ajuta copiii care au deficiente si a caror fontanela se inchide lent. La un copil a carui inchidere este corecta, adaugarea de vitamina D nu va determina inchiderea prematura a fontanelei.

Administrare vitamina D la bebelusi
Recomandarea pediatrilor este de a administra suplimente de vitamina D in doze de 400 UI / zi la copiii din grupurile cu risc ridicat.

Din aceasta categeorie fac parte copiii sub 2 ani, sugarii nascuti prematur, copiii care locuiesc in Africa, Asia sau Orientul Mijlociu. Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda 400 UI/zi, dar in Romania doza profilactica a fost stabilita la 500 – 1.000 UI/zi, adica 1-2 picaturi.

Dupa varsta de 2 ani pana la 7 ani, vitamina D se administreaza doar in lunile de primavara, toamna si iarna. Adica doar lunile care contin litera R. Este recomandat ca picaturile sa fie administrate direct in gurita copilului, pentru ca sunt uleioase si pot ramane pe peretii biberonului.